Monissa harrastuslajeissa, kuten toko, agility ja rally-toko, koiran fokuksen pitäisi olla tehtävissä ja ohjaajassa eikä hallin tai kentän pinnassa. Haistelu on toisaalta koiralle hyvin lajityypillistä ja tärkeää, mutta toisaalta ohjaajalle hyvinkin häiritsevää ja stressaavaa – haistelu harjoituksissa voi kertoa monesta asiasta.
Kun koira haistelee, kyseessä voi olla uteliaisuus ja kiinnostus
Monissa koiraharrastuspaikoissa käy paljon koiria ja koirat myös hanakasti merkkailevat erinäisiin kohtiin. Toisaalta koirista jää kentän pintaan paljon hajuja, vaikka ne eivät pissaamalla paikkoja merkkaisikaan. Nämä hajut kiinnostavat luontaisesti toisia koiria, jotka haluavat tutkia edellisten käyttäjien hajujälkiä. Koira voi siis olla puhtaasti innoissaan hajuista, eikä taustalla ole sen suurempaa ongelmaa. Ongelma syntyykin usein siitä, että ohjaaja lähtee estämään tai kieltämään koiraa haistelusta, vaikka usein pienemmän tuskan tie olisi vain antaa koiralle hetki aikaa.
Miten erilaisia koiria kannattaa verrytellä ennen harjoitusta? Tätä asiaa käsitellään muiden ohella Virettä, taukoja ja täysillä treeniin . harrastuskoiran tukitaitojen ja haasteiden ABC verkkokurssilla, jonka on koonnut eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola. Kurssi sisältää kaiken oleellisen harrastavan koiran tarpeellisista taidoista itse lajin ulkopuolelta.
Kentän haistelu voi olla myös välttelyä tai sijaistoiminto
Haistelu voi olla myös sijaistoiminto, jos koiralla on ristiriitaisia tunteita tehtävää tai tilannetta kohtaan. Sijaistoiminnot liittyvät läheisesti stressiin ja sisäiseen tunnetilaan, ja tällä tavoin koira yleensä ottaa aikalisän tilanteeseen. Tämä on arvokasta informaatiota koiraa kouluttavalle ihmiselle. Haistelemaan taipuvainen koira leimataan monesti matalavireiseksi tai vaikeasti motivoitavaksi, mikä monesti lisää ohjaajan painetta koiraa kohtaan. Tämä paine taas voi ajaa koiraa haistelemaan lisää ja yhteistyötä rapauttava negatiivinen kierre on valmis.
Koira voi kokea epävarmuutta siitä, mitä sen pitäisi tehdä tai se voi jännittää esimerkiksi tilassa olevia koiria tai ihmisiä – tällaisetkin asiat saattavat ajaa koiraa haistelemaan, jos tilanteessa on mukana painetta ohjaajan suunnalta. Tästä syystä ohjaajan kannustaminen tai käskyttäminen saattaa jopa pahentaa tilannetta, vaikka tarkoitus on hyvä ja ymmärrettävä.
Kun hajut vievät koiraa, voi kyseessä olla myös motivaatiohaaste
Joskus koiran haistelu kertoo siitä, että käytettävät palkkiot eivät innosta koiraa siinä hetkessä. Koirien palkitseminen ymmärretään usein aika kapeasti, eli käytetään nameja tai lelua palkkiona, koska näin ollaan aina toimittu. Isolle osalle koirista nämä palkkiot eivät ole riittävän hyviä uudessa paikassa, jossa on paljon kilpailevia kohteita, kuten hajut. Kun koiran motivaation ja palkitsemisen ymmärtää laajemmin, osaa hyödyntää haistelua myös palkkiona – silloin koiran fokusta ohjaajaan päin saadaan vahvistettua. Lisäksi haistelua voidaan hyödyntää taukotoimintana, koska haistelu yleensä rentouttaa koiraa ja auttaa sitä keskittymään seuraavaan harjoitukseen paremmin.
Miten haistelua voi hyödyntää palkkiona? Tätä asiaa käsitellään muiden ohella Virettä, taukoja ja täysillä treeniin . harrastuskoiran tukitaitojen ja haasteiden ABC verkkokurssilla, jonka on koonnut eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola. Kurssilta saat valtavirrasta poikkeavia, tehokkaita neuvoja harrastavalle koiralle.
Koira haistelee – mitä se haluaa kertoa?
Ihminen toimii lajityypillisesti niin, että kun huomaa koiran tekevän jotain ei-toivottua, hän puuttuu asiaan sillä hetkellä. Koira vedetään pois hajuilta, viedään “rangaistukseksi” autoon, kielletään, mennään jaloilla tallomaan hajua tai yritetään nameilla saada koiran nenä ylös. Nämä sinänsä ymmärrettävät tavat toimia eivät kuitenkaan pitkällä aikavälillä kanna, koska nämä keskittyvät vain oireen peittämiseen ja haistelun estämiseen, eivät pureudu siihen juurisyyhyn, että miksi koira haluaa haistella. Kun koira alkaa treeneissä haistella, pysähdy ja laita tilanne muistiin, kirjoita se treenipäiväkirjaan ylös ja mieti kotona rauhassa, mitä koira toiminnallaan yritti kertoa. Tulitko liian nopeasti paikalle ja odotit koiralta välittömästi kontaktia, eikä koira ollut vielä valmis? Unohditko lämmitellä koirasi psyykkisesti ennen treeniä? Yrittikö koirasi kertoa, ettei sitä kiinnosta leikki palkkiona sillä kertaa? Entä paineistuiko koira epävarmuuteen ja lähti haistelemaan kun ei muuta keksinyt?
Ratkaise koiran liiallinen haistelu koiralähtöisellä tavalla
Jos koiran haistelu ratkeaisi helpolla tavalla, eli esimerkiksi kieltämällä koiraa, ei kenelläkään olisi tällaisia haasteita. Haistelu on kuitenkin yksi yleisimmistä haasteista harrastavilla koirilla, ja varmasti jokainen on kokeillut kieltämistä heti ensimmäisten ratkaisujen joukossa.
Kun ymmärrät, miksi koirasi haistelee, osaat samalla myös ratkaista ongelman. Haistelussa, kuten kaikissa muissakin ongelmissa on oleellista nähdä pintaa syvemmälle, eli nähdä syy toiminnan taustalla – tämä on avain pysyvään ratkaisuun. Voimme vaikuttaa koiran haisteluhalukkuuteen hyvin monella tavalla, joista tyypillisimmät ovat:
- Koiran oikeanlainen (psyykkinen) lämmittely ennen harjoittelua
- Palkkioiden monipuolinen käyttö ja koiran aidon motivaation tunnistaminen
- Koiran mahdollisten kofliktien ja paineistumisen purkaminen ja yhteistyön parantaminen
Edellä mainittuja ratkaisuja käsitellään muiden ohella Virettä, taukoja ja täysillä treeniin . harrastuskoiran tukitaitojen ja haasteiden ABC verkkokurssilla, jonka on koonnut eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola. Kurssi on koottu vastaamaan harrastavien koirien pohjataitoihiin ja tyypillisiin haasteisiin.
Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista