Koiranäyttely edessä – mikä avuksi kun koira ei anna katsoa hampaita?

Koiranäyttely on monen koiranomistajan tavoite ja kasvattajan toivomus. Koiranäyttely kuulostaa helpolta ”suoritukselta”, mutta joskus koira ei anna katsoa suuhun tai koira ei välttämättä anna tuomarin ollenkaan käsitellä itseään. Koiranäyttelyyn valmistautumiseen kuuluu hampaiden tarkistuksen harjoittelu ja sen voi tehdä koiralle kivalla tavalla, koiraa kuunnellen.

Miksi koira ei anna katsoa hampaita?

Usein syynä on pelko – koiraa jännittää vieraan ihmisen kopelointi ja se voi alkaa väistellä, peruuttaa ja häslätä kun hampaat pitäisi katsoa. Joskus, harvemmin, kyseessä voi olla liika innokkuus ihmistä kohtaan. Koira on herkkä eläin, ja eri koirille rodusta ja historiasta riippuen on tyypillistä reagoida ihmisiin eri tavoin. On siis aivan tyypillistä, että koiraa jännittää käsittelytilanteet harjoittelusta huolimatta. Tärkeintä on ymmärtää koiraa ja yrittää olla sille avuksi. Koira on herkempi eläin kuin mitä miellämme, ja vaikka se näyttää reippaalta, sitä voi jännittää tilanteet, jossa vieras ihminen tulee liian lähelle.

Miten hampaiden katsomista voi harjoitella?

Harmi kyllä pentujen kanssa (ja aikuistenkin) hampaiden katsomista harjoitellaan aiheuttamalla tilanne, eli katsomalla hampaita väkisin. Pientä vastustelua ei ehkä itse edes huomaa, ja ihmisen tyypillinen tyyli on se, että katsotaan vaikka väkisin, koska periksi ei anneta. Tämä periksiantamattomuus on jopa haitallista eläinten kanssa – huomattavasti hyödyllisempää on todeta, että nyt ei onnistu ja alkaa harjoitella vaihe kerrallaan uudella asenteella. Hampaiden katsomisen harjoittelua voi tehdä hyvin pitkälle kotona, ilman vieraita ihmisiä. Kun koira osaa näyttää hampaat tutulla ihmiselle, se on huomattavasti helpompaa sietää hampaiden katsominen vieraalta ihmiseltä.

Mutta ”kun se antaa minun katsoa hampaat ilman ongelmia”?

Tämä on yksi tyypillisimmistä perusteluista sille, miksi hampaiden katsomista ei harjoitella kotona. Kuitenkin jos katsotaan vaikkapa videolta, kuinka helppoa hampaiden katsominen kotona onkaan, voidaan mahdollisesti nähdä pientä epämukavuutta, peruuttelua, pään kääntelyä tai muuta vastaavaa. Usein tutun ihmisen ja vieraan ihmisen käsittely on koiralle täysin eri asia, mutta tutun ihmisen kanssa harjoittelusta on mahdollista siirtää elementtejä vieraan käsittelyyn, esimerkiksi nimeämisen kautta. On koiraa kohtaan reilua, että hampaiden katsominen opetetaan sille kunnolla, aktiivisen toimijuuden kautta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä saat ohjeet ja opasvideot siihen, miten voit aloittaa hampaiden katsomisen harjoittelun koirasi kanssa omaehtoisesti. Harjoittelussa hyödynnetään sitä, että hampaiden katsomisesta tehdään hauska temppu, jonka koira voi tehdä turvallisesti ja mielellään myös vieraan ihmisen kanssa harjoittelun myötä. Idea harjoittelussa ei siis ole se, että koira opetetaan sietämään harjoittelua vaan se, että se opetetaan nauttimaan harjoittelusta.

Videoiden pohjalta osaat harjoitella hampaiden katsomista kotona hyödyntäen siinä käsitargettia ja alustaa sekä tuttuja ja puolituttuja ihmisiä.

Varauksellisen koiran kanssa ei kannata hampaiden katsomista harjoitella niin, että ihminen lähestyy koiraa ja tutkii sitä. Päin vastoin, asetelma kannattaa kääntää täysin toisin päin alussa. On tärkeää myös osata opettaa sopivat tukitaidot koiralle – niistä on paljon hyötyä harjoittelussa.

Vuoden VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!


Haluatko tiedon uusista artikkeleista ja kursseista sekä alennuskuponkeja?


Mitä mielessä?