Apua yleisimpiin ongelmiin: Koira haukkuu

Koira haukkuu monesta syystä; se haukkuu hälyttäessään vaarasta, saadakseen yhteyden omistajaan, puolustaessaan omaa aluettaan tai viestiäkseen jotain muuta asiaa. Kun koira haukkuu, kannattaa ensin muistaa, että haukkuminen on täysin normaalia viestintää – haukkuminen on ongelma silloin kun se häiritsee ihmistä, lisäksi jatkuva haukkuminen voi stressata koiraa itseään.

Tyypillisesti haukkuminen on ongelma mm. seuraavissa tilanteissa:

  • koira haukkuu sisällä ja se häiritsee omaa perhettä tai naapureita
  • koira haukkuu yöllä esimerkiksi rappukäytävän äänille ja se häiritsee
  • koira haukkuu yksin ollessaan ja se häiritsee naapureita ja koiraa itseään
  • koira haukkuu ihmisille lenkillä ja se häiritsee taluttajaa
  • koira haukkuu pihalla ohikulkijoille
  • koira haukkuu lenkillä muille koirille

Miksi koira haukkuu? Haukkuminen on koiralle lajityypillistä viestintää, ja haukkumalla koira yrittää viestiä jotakin tärkeää. On hyvä oppia tuntemaan oma koira ja sen erilaiset tavat haukkua – silloin voi päätellä paljon haukkumisen taustalla olevista syistä.

Haukunestopanta ei ole ratkaisu haukkumiseen. Haukunestopanta stressaa koiraa, kun se ei pysty ilmentämään tunteitaan ja panta ei myöskään hoida haukkumisen taustalla olevaa syytä. Mikäli koiran haukkumisen taustalla on esimerkiksi pelko tai ahdistus, haukunestopanta vain pahentaa koiran oloa.

Tutustu lukuisiin haukkumista käsitteleviin artikkeleihin! VIP-jäsenenä näet lisäksi kaikki luennot ja kuulet kaikki podcastit!