Kissan madotus ja muu lääkintä – älä taistele kissaa vastaan!

Kissan madotus oli aikoinaan järkyttävä stressinaihe sekä kissalle että minulle. Nykyisin mielestäni paras kissan matolääke on niskaan laitettava liuos, joka on helppo annostella kissalle, joka keskittyy nuolemaan herkkutahnaa kupista.

Vaikka matolääke kissalle ei ole enää nykyisin iso ongelma, voi kissa silti elämänsä aikana joutua lääkekuurille, jolloin sille olisi pystyttävä antamaan lääke suun kautta tavalla tai toisella – mielellään yhteisymmärryksessä.

Miksi kissa on niin epäluuloinen lääkkeitä kohtaan?

Kissat ovat yksilöitä lääkinnän suhteen; osa kissoista syö mitä tahansa ilman epäilyksiä ja osa kissoista taas on äärimmäisen tarkkana lääkkeiden suhteen. Epäluuloisuus ja lääkinnän vaikeus on kissalle normaalia, lajityypillistä käyttäytymistä. Kissa itse ei valitettavasti tiedä että lääke auttaa sitä voimaan paremmin – sille on saalisuskollisena lajina tyypillistä olla nirso ja epäileväinen ruuan suhteen. Kissa siis tottuu syömään vain tiettyjä ruokia, ja niistä poikkeavat ruuat (riippumatta siitä kuinka hyviä ne ovat) ovat epäilyttäviä.

Älä taistele kissaa vastaan

Olipa kyseessä kissan matolääke tai jokin muu suun kautta annettava lääke, ihmisen täytyy tietää mitä tekee lääkettä antaessaan. Hyvin pienestä pikku kokeilusta ja pakottamisesta voi puhjeta suuri sotatila kissan ja omistajan välille. Pahimmillaan koko suhde romuttuu ja kissan epäluuloisuus vaan lisääntyy. Itse muistan aikoinaan kun yritin antaa tahnamaista matolääkettä pyyhkeeseen kiedotulle kissalle väkisin – tilanne ei todellakaan päättynyt hyvin.

Valitse lääkintätapa kissan ja oman mielesi mukaan

Kissan madotus voi olla suuri taistelu tai näppärän huomaamaton toimenpide. Kannattaa pohtia ennen oman tyylin valintaa sekä omaa että kissan persoonaa ja taitotasoa. On eri asia, antaako lääkkeen henkilö, joka on aiheen ammattilainen ja tehnyt sen 10 000 kertaa, vai antaako lääkkeen kissan omistaja, joka on ensimmäistä kertaa liikenteessä. Itse en ainakaan ole kovinkaan taitava pakottaja, vaikka lääkitsemistä on tullut vuosien varrella harjoiteltua myös sillä tyylillä. Tabletti alkaa sulaa, kun se riittävän monta kertaa sylkäistään ulos suusta ja yritysten myötä kissa vastustaa yhä taitavammin.

Hyvin usein, kun omistajille annetaan ohjeiksi ”rauhalliset ja päättäväiset otteet”, kannustetaan taitamattomia henkilöitä ottamaan turhia riskejä. Eläinten käsittely on taitolaji, jossa sorminäppäryys, pelisilmä ja nopeus ovat ratkaisevia asioita. Jos tavallinen ihminen, kuten minä, joka ei ole eläimiä kovinkaan paljon lääkinnyt, lähtee kokeilemaan rauhallisia ja päättäväisiä otteita, ei lääkkeen antamisesta tule mitään.

Miten lääkkeen antamista voi helpottaa, jos ei halua pakottaa?

Kissaa voi valmistella lääkkeen antamiseen monin tavoin. Mitä paremmin kissa on valmisteltu, sitä todennäköisempää lääkkeen antamisen onnistuminen on. Kissa ei kuitenkaan valmistella niin, että harjoitellaan rauhallisia ja päättäväisiä otteita päivittäin, vaan niin, että luodaan tilanne, jossa kissa ei ajattele yhtään pakottamista tai lääkkeen antamista.

Rutiininomaisella harjoittelulla ja tiedostamisella saadaan sekä itselle että kissalle varmuutta lääkintätilanteisiin.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi vinkkejä lääkkeen antamisen helpottamiseksi. Saat vinkit siihen, miten voit valmistella kissaa lääkkeen antamiseen suun kautta joko tablettina tai ruiskulla.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

 

Lue myös nämä:

 

Kissan kynsien leikkaus – leikkaa kynnet kissan ehdoilla

Kissan omaehtoinen käsittely – sylistä pois ja syliin

Mitä mielessä?