Aggressiivinen koira – mistä on kyse?

Aggressiivinen koira, vihainen koira tai luonnevaikainen koira – nämä ovat yleisnimityksiä varsin laajalle kirjolle erilaisia ongelmia. Perinteisesti on ajateltu, että aggressiivisesti käyttäytyvä koira on automaattisesti luonnevikainen tai vihainen koira. Näin ei kuitenkaan ole, aggresiivinen koira voi olla sairas, sillä voi olla kipuja tai aggressiivisuus voi johtua pelosta. Koiran aggressiivisuuden taustalla vaikuttaa monet tekijät ja vaikka aggressiivinen hyökkäys on äärimmäinen teko, koiran käyttäytymistä pitää yrittää ymmärtää.

Missä tilanteissa koira on aggressiivinen?

On tärkeää ymmärtää, että aggressiivinen koira toimii aina tilanteen mukaan. Aggressiivisuus ei siis ole koiran luonne vaan se on toimintatapa tietyissä tilanteissa. Tyypillisesti koira toimii aggressiivisesti eli hyökkäävästi näissä tilanteissa:

  • Koira pelkää ja vastustaa esimerkiksi pukemista, kynsienleikkuuta tai muuta tilannetta, johon liittyy pakottamista
  • Koira on kipeä ja/tai säikähtää kun ihminen kompastuu koiraan tai tönäisee koiraa
  • Koira puolustaa sohvaa, sänkyä tai ruokaansa ja uhkaa kaikkia jotka lähestyvät sitä
  • Koira pyrkii hyökkäämään vastaantulevan koiran kimppuun lenkillä
  • Koira murisee ja hyökkäilee kotiin tulevia ihmisiä kohti
  • Koira kiihtyy ja kun sitä yrittää estää tai rajoittaa, se puree

Miksi koira on aggressiivinen?

Koiralla on monia mahdollisia syitä käyttäytyä aggressiivisesti. Tyypillisesti koira puolustaa itseään, itselleen tärkeitä asioita tai henkilöitä tai puolustaa omaa aluettaan ja kotiaan. Lisäksi koiran aggressiivisuus voi kohdistua toisiin koiriin, joka samaa sukupuolta oleviin tai kaikkiin oman lauman ulkopuolisiin koiriin. Lisäksi kiihtymys ja turhautuminen aiheuttavat joskus aggressiivisuutta, eli koira kiihtyessään saattaa purra. On tärkeää huomata, että koiran aggressiivisuus on melkein aina tilannesidonnaista, eli laukaiseva tekijä löytyy kyseisestä tilanteesta.

Voiko aggressiivista koiraa hoitaa?

Aggressiivinen koira tulee aina käyttää asiantuntevan eläinlääkärin tutkittavana, jotta voidaan sulkea pois kivut ja sairaudet. On erittäin tyypillistä, että koirasta löytyy jokin kipu, joka selittää aggressiivisen käytöksen. Silloin ensisijaista on hoitaa kipu pois, silloin käytös muuttuu itsestään. Eläinlääkäri on aina ensimmäinen osoite aggressiivisen koiran kanssa. Sen jälkeen kun kipu on poissuljettu, voidaan kouluttamalla alkaa vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Kouluttamalla saadaan usein merkittävää muutosta aikaiseksi ja erittäin tärkeänä osana aggressiivisen koiran hoidossa on levon ja palautumisen riittävä määrä ja laatu.

Koira puree ja käyttäytyy aggressiivisesti omistajaa ja muita ihmisiä kohtaan -verkkokurssilla käydään läpi tyypillisiä tilanteita, joissa koira käyttäytyy aggressiivisesti sekä hoito/näkökulmia koiran aggressiviseen käytökseen.

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista