Koira haukkuu vieraille kotona ja murisee

Koira haukkuu ja murisee vieraille karkottaakseen heidät

Kun koira haukkuu karvat pystyssä vieraille tuulikaapissa, omistaja usein havahtuu – mitä on tapahtunut kun koira käyttäytyy tällä tavalla? Koira saattaa toimia jopa aggressiivisesti kotiin tulevia vieraita kohtaan, vahtia heitä ja katsella uhkaavasti ja murista ilman näkyvää syytä. Monesti vahtiminen jatkuu kun vieraat ovat päässeet sisälle – kun joku vieraista nousee sohvalta, koira on heti paikalla haukkumassa. Osalle koiranomistajista kotiin tuleville vieraille haukkuva koira on todella kuormittava, kun taas osa haluaakin, että koira puolustaa ja vahtii.

Mikä vieraille haukkumisen taustalla on?

Koiralla ei tarvitse olle mitään ikävää kokemusta vieraista ihmisistä kokeakseen heidät uhkana. Monet koirarodut on aikojen saatossa jalostettu puolustamaan omaa ryhmää ja omaa perhettä muilta, ulkopuolisilta. Jos koira siis käyttäytyy näin, omistajan ei ole tarvinnut millään tavalla “pilata” koiraa, eikä koiran ole välttämättä tarvinnut säikähtää ketään ihmistä. Pentuaikaisella sosiaalistamisella on toki merkitystä siihen, miten avoimesti koira suhtautuu ihmisiin yleisesti. Kuitenkin kotieteisessä tilanne on aivan eri kuin neutraalilla maaperällä. Kyse on siis koiralla lajityypillisestä toiminnasta, johon voidaan koulutuksellisin keinoin vaikuttaa.

Vältä vaaraa ja lisää turvaa

Koiran toiminta eteisessä ei ole yleensä kovin harkittua, vaan koira on vieraita kohdatessaan tunteen vallassa. Tällaiset tilanteet ovat riskialttiita ja koira voi säikähtäessään muuttua hyvinkin arvaamattomaksi. Usein esimerkiksi haukkuva koira provosoituu lisää, jos vieras alkaa jutella sille ja ojentaa kättään kohti koiraa. Koira ei toimi tietoisesti, eikä pysty yleensä keskittymään ollenkaan omistajan käskyihin tai ohjeisiin. On tärkeää rauhoittaa tilanne turvallisella tavalla ja estää koiran pääsy liian lähelle vieraita. Koiran turvallisuudentunne lisääntyy usein kun se saa tarkkailla tilannetta kauempaa – tämä ei kuitenkaan ole yksinkertaista, koska monesti koira myös stressaa kun se joutuu eristetyksi. Siksi on tärkeä opettaa koiralle tärkeitä taitoja vierastilanteiden ulkopuolella.

Ulko-ovi ja eteinen ovat kuumia alueita

Vieraille haukkuminen on jälleen osoitus koiran tilannekohtaisesta toiminnasta. Sama henkilö voi ulkona olla koiran mielestä täysin mukava ja neutraali, mutta kun sama ihminen on koiran eteisessä, se muuttuu uhkaavaksi. Tästä syystä ei välttämättä ole tehokasta perustaa koiran kouluttamista vieraiden ohjeistamiseen, kuten neuvoa vieraita olemaan välittämättä koirasta. Näillä vinkeillä voi helpottaa tilannetta hieman, mutta ei kokonaan. Lisäksi jos vieraita jännittää koiran käyttäytyminen, on parempi laittaa koira pois tilanteesta kuin yrittää opastaa vierasta miten koiran kanssa toimitaan.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista