Koira murisee

Miksi koira murisee?

Kun koira murisee, se kokee uhkaa. Murina on koiran tapa vastata uhkaavaan tilanteeseen eli murinalla koira yrittää keskeyttaa tilanteen. Muriseva koira yrittää kertoa tilanteen toiselle osapuolelle, usein ihmiselle tai toiselle koiralle, että tilanne on liian hankala ja se pitäisi keskeyttää. Murina on siis koiran tapa varoittaa.

Missä tilanteessa koira murisee?

Koira murisee usein sellaisissa tilanteissa, joissa sitä pakotetaan tai joissa se kokee uhkaa. Tyypillisiä tilanteita, joissa koira murisee, ovat:

 • Koira murisee kun sitä silitetään.
 • Koiraa hoidetaan väkisin, eli sen kynsiä leikataan tai sitä trimmataan vaikka koiraa pelottaa.
 • Koira joutuu vaikeaan tilanteeseen kohdatessaan vieraan ihmisen, joka koiran mielestä tunkeutuu koiran alueelle.
 • Koira puolustaa jotain itselleen arvokasta, kuten sohvapaikkaa, ruokakuppiaan tai luutaan.
 • Koira murisee kiinnipitotilanteessa.
 • Koira murisee toisella koiralle pitääkseen sen kaukana.

Ota koiran murina informaationa

Kun koira murisee, ihmisen luottamus koiraa kohtaan saattaa kärsiä. Murina voi tulla yllätyksenä ja ihmisen on usein vaikea suhtautua siihen. Perinteiset, kyseenalaiset neuvot ovat keskittyneet siihen, että koira ei saisi murista ihmiselle missään tilanteessa. Tämä on huono periaate, koska murinan tarkoituksena on varoittaa vaarasta. Koira siis murisee kertoakseen, että tilanne on liian hankala. On omistajan vastuulla olla viemättä koiraa sille liian vaikeisiin tilanteisiin. Vaikka murina usein otetaan henkilökohtaisesti, se pitäisi ottaa ennemmin informaationa.

Koira murisee viestiäkseen

Koiran murina on samankaltainen viesti kuin ihmisten kohdalla “lopeta”. Murina sinänsä ei ole ongelma, vaan sen taustalla oleva tunne. Kun koira murisee esimerkiksi hoitotoimenpiteen aikana, olisi hyvä miettiä, miksi koira kokee tarvetta murista, eli mitä koira pelkää tilanteessa. Tällä tavalla päästään kiinni juurisyyhyn eikä ole tarvetta peittää oiretta.

Kun koira murisee, se voi olla merkki siitä, että sillä on epämukava tai pelottava tilanne. On tärkeää ottaa tilanne vakavasti ja selvittää, miksi koira murisee. Tässä muutamia askelia:

 1. Rauhoita tilanne: Älä hätäänny tai huuda koiralle. Pysy rauhallisena ja yritä rauhoittaa koira rauhallisella äänellä.
 2. Anna tilaa: Jos koira murisee, se saattaa yrittää sanoa, että haluaa tilaa. Anna sille mahdollisuus vetäytyä rauhalliseen paikkaan ja antaa sille omaa tilaa.
 3. Tunnista syy: Yritä selvittää, miksi koira murisee. Se voi johtua kivusta, pelosta, suojelevasta käyttäytymisestä tai stressistä. Tunnista tilanteen laatu ja pyri poistamaan koiran epämukavuuden lähde.
 4. Konsultoi eläinlääkäriä: Jos epäilet, että koiralla on kipua tai terveysongelmia, ota yhteys eläinlääkäriin. He voivat auttaa tunnistamaan ja hoitamaan mahdolliset terveysongelmat.
 5. Älä rankaise: Älä rankaise koiraa murinasta. Rankaiseminen voi lisätä koiran stressiä ja pahentaa tilannetta. Sen sijaan pyri ymmärtämään koiran tunnetiloja ja tarpeita.

Muista, että jokainen koira on yksilöllinen, ja on tärkeää ottaa huomioon koiran yksilölliset tarpeet ja tunnetilat. Jos et ole varma, miten toimia, ota yhteys koiran kouluttajaan tai käyttäytymisen asiantuntijaan lisäohjeiden saamiseksi.

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista