Jokainen koira on potentiaalisesti resurssiaggressiivinen koira. Resurssien vahtiminen ja siihen liittyvä resurssiaggressiivisuus määritellään näin: Välttelyyn, uhkaavaan tai aggressiiviseen käytökseen turvautuminen koiran toimesta, jotta se säilyttäisi hallinnan ruoasta tai muista esineistä henkilön tai toisen eläimen läsnä ollessa. Resurssien vahtiminen on kaikille koirille normaalia, ja usein se on sellainen piirre, joka nousee selkeämmin esille kun koira on väsynyt, kipeä tai muuten kuormittuneessa tilassa. Tyypillisiä tilanteita, joissa ihminen havahtuu ja säikähtää koiran kanssa:
- Koira löytää lenkiltä aarteen ja yrität kaivaa sitä sen suusta pois, jolloin koira murisee ja näyttää hampaitaan tai puree
- Olet kuullut, että “koiralta pitää saada luu pois” ja menet ottamaan sitä ja koira puree/murisee/suojaa luuta
- Koira varastaa jotakin arvokasta ja kun yrität ottaa sitä koiralta, se murisee
- Koira murisee sohvalla kun perheenjäsen lähestyy sohvaa
- Koira ei päästä toista nukkujaa yöllä sänkyyn
Resurssiaggressiivinen koira puolustaa aarrettaan
On normaalia, että koira pitää kiinni saaduista eduista ja ruuasta. Koiralle on tyypillistä kilpailla ruuasta ja osoittaa omat mieltymykset ja mielipiteet. Normaaliin resurssien vahtimiseen kuuluu se, että koira on tarkkana tavaroistaan. Aggressiivisuus näissä tilanteissa ei ole “normaalia”, ja usein omistaja huomaakin ongelman silloin kun koiran reaktio tilanteeseen on ylimitoitettu. Usein tämä reaktio tapahtuu, kun ensin koiralta on useamman kerran saatu varastettua arvokas asia. Koira oppii toistojen kautta, että ihminen on aikeissa varastaa ja koira alkaa puolustautua yhä taitavammin. Tämä on syy siihen, miksi koira kannattaa opettaa antamaan suosiolla aarteet pois, eikä varastaa koiralta tai varsinkaan kaivaa sen suusta väkisin aarteita pois.
Resurssiaggressiivista käyttäytymistä käsitellään verkkokurssillamme “Koira puree ja käyttäytyy aggressiivisesti omistajaa ja muita ihmisiä kohtaan“, jossa käydään läpi monenlaista erilaista aggressiivista käyttäytymistä ja miten tilanteissa kannattaa omistajana toimia.
Vanhan koulukunnan opit aiheuttavat vaaratilanteita
Valitettavan usein kuulee edelleen neuvoja siitä, että ihmisen pitää vain ottaa koiralta luulot ja tavarat pois keinolla millä hyvänsä. Tällaiset neuvot aiheuttavat aivan turhia vaaratilanteita ja rapauttavat koiran ja omistajan välistä luottamusta. Esimerkiksi Jacobs et al., 2018 tutkimuksessa saatiin tiedot yli 3500 koirasta, ja tutkimus osoitti, että:
- Resurssien vartioinnista johtuva aggressio saattaa vähentyä opettamalla koira pudottamaan esineitä
- Herkullisen ruoan lisääminen ruokailun aikana voi vähentää resurssien vartiointikäyttäytymistä
- Ruoan pois ottaminen kesken ruokailun saattaa lisätä resurssien vartiointikäyttäytymistä
Kun koiralta otetaan aarteita tai ruokaa pois, se ei suinkaan ala vähentää kiinnostusta niitä kohtaan tai antaa niitä helpommin pois, vaan päin vastoin – se alkaa ensinnäkin piilotella niitä taitavammin, niellä vaarallisiakin aarteita nopeammin ja puolustaa niitä hanakammin. Tämän on varmasti jokainen havainnut muutaman tilanteen jälkeen.
Ennaltaehkäise koiran resurssiaggressiivisuutta
Kun tiedetään, miten tärkeitä ruoka ja muut tavarat ja paikat koiralle ovat, pitäisi ymmärtää samalla antaa koiralle rauha nauttia niistä ilman häiriötä. Paras tapa resurssiaggressiivisuuden ehkäisyyn on antaa koiralle rauha nauttia asioistaan ja olla ottamatta koiralta mitään pois ja samalla opettaa koiralle erilaisia taitoja, joiden kautta hallinta on helpompaa. Kun koira oppii, ettei ihminen koskaan varasta siltä mitään väkisin, siltä on hätätilanteessa helpompaa huijata tavaraa pois. Huijaaminen ei saa olla ainut keino, koska koira oppii senkin nopeasti. Sen sijaan koiran voi opettaa vaihtamaan tavaroita omaehtoisesti, pudottamaan tavaroita suustaan ja siirtymään vihjeestä. Nämä kaikki opetettavat asiat helpoattavat elämää koiran kanssa merkittävästi.
Älä provosoi tai härnää koiraa
Ihmisen huono tapa on alkaa provosoida koiraa, jolla on luu tai ruokakuppi edessään. Tämä on erittäin vaaralinen toimintatapa, koska mitä enemmän koira kokee uhkaa ihmisen taholta, sitä enemmän se kokee tarpeelliseksi puolustaa ja sitä hanakammin se myös niin tekee. Resurssiaggressiivinen koira varoittaa ihmistä murinalla, ja koiran murinaa on syytä totella. Anna koiralle ruokarauha ja mieluummin voit lisätä sen syödessä ruokaa kuppiin.
Ei kannata tuudittautua siihen, että koiralta saa aina kaiken tarvittaessa pois suusta kaivamalla. Pennulta voit (mutta ei kannata) ottaa aarteen, kuin tikkarin lapsen kädestä, mutta kun koira hieman aikuistuu ja kasvaa, se ei noin vain luovu aarteestaan. Tämäkin osoittaa, että väkisin ottaminen on huono ratkaisu ja se tekee koirasta jopa arvaamattoman.
Koiraa voi kouluttaa antamaan aarteita pois
Ymmärtämättömyys koiran resurssien puolustamista kohtaan johtaa haitallisiin toimintamalleihin, kuten koiralta varastamiseen. Uskon itse, että kyseessä on toisaalta pelko koiraa kohtaan ja toisaalta virheellinen käsitys siitä, mitä koiran kouluttaminen tarkoittaa. Pitkään on ajateltu, että koiran kouluttaminen on manipulointia, eli sitä, että saadaan oma tahto läpi ja asiat tehtyä. Tämähän ei ole kouluttamista, vaan kouluttaminen on sitä, että koira oppii toimimaan tietyllä tavalla vaikkapa jonkin sanallisen vihjeen kuultuaan; esimerkiksi irrottamaan ja pudottamaan lapasen lattialle kun sille sanotaan irti. Kouluttaminen ei tapahdu niin, että vain väkisin kaivetaan lapanen koiran suusta ja hoetaan irti irti, vaan kouluttaminen tapahtuu siten, että opetetaan koiralle että irrottaminen on kannattavaa ja sillä on koiralle mielekkäitä seurauksia.
Rakenna yhteistyötä, älä taistele koiraasi vastaan
Ihmiskeskeisessä maailmassa asioita harvoin ajatellaan koiran näkökulmasta, vaan enemmänkin niin, että koiran täytyy tehdä kun minä sanon. Jos ajatellaan hetki koiran näkökulmaa, niin mitä mielekkäämpiä seurauksia irrottamisella on sille ollut, sitä todennäköisemmin se irrottaa jatkossakin aarteistaan. Nämä mielekkäät seuraukset ovat palkkioita, joiden järjestelmällisellä käytöllä saadaan koiralle opetettua erittäin varma ja toimiva irrotus. Yksi isoista haasteista kouluttamisen ymmärtämisessä on se, että irrottamista ei kouluteta niissä hetkissä, kun koiralla on jo aarre suussaan ja se sitä puolustaa. Tällainen tilanne on hätävaihtokauppa, ei koulutustilanne. Koulutustilanne rakennetaan aina puolustustilanteiden ulkopuolelle ja sitä harjoitellaan alkuun muilla kuin varsinaisilla aarteilla, jotta saadaan koira omaksumaan haluttu vihjesana ja irrottamisen idea.
Milloin resurssiaggressiivisuus on ongelma?
Resurssiaggressiivinen koira voi olla vaarallinen, kun se voi purra lähestyvää ihmistä. Mikäli koiralla on taipumus puolustaa aarteitaan, on ennaltaehkäisy tärkein yksittäinen hoitokeino asiaan. Jos koira on väsynyt, kipeä tai kuormittunut, älä aiheuta sellaisia tilanteita, joissa vaaraa ilmenee. Anna koiralle aina ruoka- ja luurauha tarvittaessa toiseen huoneeseen. Resurssiaggressiivisuus voi olla ongelma, jos se alkaa rajoittaa liikaa elämää ja aiheuttaa vaaratilanteita koiran kanssa. Resurssiaggressiivista koiraa voidaan auttaa ja hoitaa, yksi tärkeimmistä asioista on ensin sulkea pois mahdollinen kipu käyttäytymisen taustalta käyttämällä koira eläinlääkärin tutkittavana sekä toisaalta tunnistaa omien toimien vaikutukset koiran käyttäytymisessä.
Vinkkejä ja ymmärrystä koiran resurssiaggressiivisuutta kohtaan saat verkkokurssillamme “Koira puree ja käyttäytyy aggressiivisesti omistajaa ja muita ihmisiä kohtaan“, jossa käydään läpi monenlaista erilaista aggressiivista käyttäytymistä ja miten tilanteissa kannattaa omistajana toimia.
Tilaa uutiskirjeemme!
Jaana Pohjola
🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Alalla vuodesta 2010
🐾 Kouluttaa kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO
Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista