Koiranpennun opettaminen olemaan yksin kotona on tärkeä osa sen koulutusta ja hyvinvointia. Kärsivällisellä ja johdonmukaisella yksinolokoulutuksella voit auttaa pentuasi kasvamaan itsenäiseksi ja luottavaiseksi koiraksi, joka osaa ottaa rauhallisesti myös yksin ollessaan.
Vinkit pennun yksinolon harjoitteluun pähkinänkuoressa:
- Aloita lyhyillä jaksoilla ja lisää aikaa vähitellen,
- luo turvallinen ympäristö, ja
- käytä aktivointivälineitä pitämään pentu kiireisenä.
Kouluttajan tuen ja perusteellisemmat ohjeet pennun yksinolokoulutuksen toteuttamiseen löydät pentukurssiltamme!
Koiranpentu yksin kotona – näin aloitat koulutuksen
1. Aloita lyhyillä yksinoloharjoituksilla
Kun aloitat pennun opettamisen yksinoloon, aloita lyhyillä jaksoilla. Jätä pentu yksin aluksi vain muutamiksi minuuteiksi ja lisää aikaa vähitellen. Näin pentu tottuu olemaan yksin ilman suurta stressiä. Ota yksin jäämisen hetket luontevaksi osaksi päivää, jotta pentu oppii että palaat kyllä takaisin – ei ole syytä hermostua.
2. Luo pennulle turvallinen ympäristö
Kun koiranpentu on yksin kotona, pitää ympäristön olla turvallinen. Käytä tarvittaessa häkkiä tai rajaa alue, jossa pentu voi olla. Poista kaikki vaaralliset esineet ja varmista, että pennulla on pääsy juomaan ja mukava lepopaikka. Varmista, ettei pentu voi satuttaa itseään kiipeilemällä ja putoamalla eikä se pääse syömään mitään vaarallista.
3. Käytä leluja ja aktivointivälineitä
Jätä pennulle erilaisia leluja ja aktivointivälineitä, jotka pitävät sen kiireisenä ja viihdytettynä. Purulelut, aktivointipallot ja kongit, joihin voit laittaa herkkuja, auttavat pitämään pennun mielenkiinnon yllä ja estävät pitkästymistä. Pentu voi oppia yhdistämään rennon ja itsenäisen puuhastelun yksin jäämiseen, mikä helpottaa harjoittelua.
4. Käytä rauhoittavaa musiikkia tai äänitallenteita
Monet koirat reagoivat positiivisesti rauhoittavaan musiikkiin tai äänitallenteisiin, jotka jäljittelevät ihmisten ääniä. Voit jättää taustalle soimaan musiikkia tai äänitallenteen, joka auttaa pentua tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.
5. Vältä pitkää yksinoloa alussa
Pienet pennut eivät pysty olemaan pitkiä aikoja yksin. Yritä järjestää aikataulusi niin, että pentu ei joudu olemaan yksin useita tunteja kerrallaan. Pyydä tarvittaessa ystävää tai perheenjäsentä käymään pennun luona päivän aikana.
6. Harjoittele erilaisia yksinolotilanteita
Totuta pentu erilaisiin tilanteisiin, kuten oviäänien, postinkantajan ja muiden arkipäivän tapahtumien ääniin. Tämä auttaa vähentämään pennun ahdistusta, kun se kohtaa näitä ääniä yksin ollessaan.
Milloin koiranpentu voi olla yksin kotona 8 tuntia?
Vanhan ajan nyrkkisääntö kertoo, että koiran yksinolon määrä tunteina olisi sama kuin sen ikä kuukausina. Tämä muistisääntö liittyy liittyy koiran kykyyn pidätellä pissaa. Eli vasta kahdeksankuinen koiranpentu voisi olla kotona työpäivän ajan.
Pennun yksinolossa pidätyskyky ei kuitenkaan ole se tärkein muuttuja. Olennaista on koiran itsenäisyys, olosuhteet ja yksilöllinen kyky viihtyä yksin kotona. Ei siis ole olemassa mitään sääntöä siitä, milloin koiranpentu pystyy olemaan kotona kahdeksan tuntia.
Pentukurssilta tukea koiran yksinoloharjoituksiin
Kokonaan verkossa tehtävältä pentukurssiltamme saat ohjeet muun muassa koiranpennun yksinoloharjoitteluun. Kurssilla paneudutaan myös muihin tärkeisiin koira-arjessa tarvittaviin taitoihin ja pennun sosiaalistamiseen.
Tilaa uutiskirjeemme!
Jaana Pohjola
🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO
Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista