EK-logo-vaaka_5@4x

Koiranpentu puree – miten toimia?

Koiranpentu tutustuu maailmaan suunsa avulla

Pentu viettää suuren osan hereilläoloajastaan leikkien, pureskellen erilaisia asioita ja tutkien uutta ympäristöä. Koiranpentu puree leikin yhteydessä ja ihan uteliaisuuttaan myös ihmisiä. Tämä on normaalia käyttäytymistä pennulle. Pennun täytyy saada käyttää hampaitaan sallittuihin tavaroihin. Usein pentu käyttää hampaitaan myös omistajiinsa. Nollatoleranssi puremisen suhteen ei ole kovin kannattavaa, koska silloin koira ei opi säätelemään puruvoimaansa. Tällaiset koirat saattavat purra aikuisina esimerkiksi pelottavissa tilanteissa vaarallisen lujaa. Kannattaa mieluummin opettaa pennulle, että leukoja saa käyttää, mutta vain hellästi. Tällöin itsehillintä kehittyy koiralle itselleen, eikä omistajan tarvitse huolehtia siitä. Pennulla ei ole muuta tapaa tutkia maailmaa kuin suu; hampaiden käyttö jää iän myötä vähemmälle ilman mitään toimenpiteitä, joten puremisesta ei tarvitse tolkuttoman paljon stressata. 

Koiranpennun puremiskäyttäytyminen on normaali osa sen kehitystä, mutta se voi olla myös turhauttavaa ja kivuliasta omistajille. Pureminen voi johtua monista eri syistä, jotka liittyvät pentujen kehitykseen ja tarpeisiin. Tässä on yleisimmät syyt, miksi koiranpentu puree:

Hampaiden vaihtuminen

Koiranpennut käyvät läpi hampaiden vaihtumisen prosessin noin kolmen – kuuden kuukauden iässä. Tämä voi aiheuttaa kutinaa ja epämukavuutta ikenissä, mikä saa pennun pureskelemaan esineitä ja ihmisiä lievittääkseen kipua.

Tutkiminen ja oppiminen

Pennut käyttävät suutaan tutkiakseen ympäristöään, kuten ihmislapset käyttävät käsiään. Pureminen on heidän tapansa tutustua erilaisiin esineisiin, pintoihin ja ihmisiin.

Leikki

Pennut leikkivät puremalla. Se on osa niiden normaalia sosiaalista käyttäytymistä. Leikin kautta pennut oppivat myös puremisen voimakkuuden säätelyä ja sen, mikä on hyväksyttävää.

Huomion hakeminen

Jos pentu huomaa, että pureminen saa omistajan reagoimaan (jopa negatiivisesti), se saattaa jatkaa puremista huomion saamiseksi. Pennut voivat myös puremalla ilmaista tarpeitaan, kuten nälkää tai tarvetta päästä ulos.

Yliväsymys

Pennun pureminen tulkitaan usein niin, että pennulla on tylsää. Kuitenkin jos puremista tapahtuu eniten iltaisin, voi kyse olla yliväsymyksestä.

Ahdistus ja stressi

Pennut voivat purra, jos ne ovat ahdistuneita tai stressaantuneita. Muuttuvat ympäristöt, uudet kokemukset tai erossaolo omistajasta voivat aiheuttaa tällaista käytöstä.

Älä kurita pentua – se tietää lisää ongelmia

Pureminen ja hampaidenkäyttö on rasittavaa ja moni omistaja menettää hermonsa jatkuvaan lahkeessa roikkumiseen. Pentua ei kannata fyysisesti kurittaa tai työntää pois, koska se vain yllyttää pentua lisää – kyseessä on pennun näkökulmasta leikin harjoittelu, ei suinkaan tahallinen vahingoittaminen. Pikkupentu ei osaa hallita käyttäytymistään eikä se voi tietää mikä on sallittua ja mikä ei. Töniminen ja retuuttaminen lisäävät koiran kierroksia ja totuttavat sitä kovakouraiseen käsittelyyn. Pennun kuuluu leikkiä ja pureminen kuuluu leikkiin. Käsiin ja jalkoihin kohdistuvan puremisen ja liian rajun leikin voi välttää ja keskeyttää suuntaamalla koiran huomion ja energian sallittuihin kohteisiin, kuten leluihin, puruluihin ja ruokavirikkeisiin. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että pentu saa riittävästi lepoa. Yliväsymys altistaa pentua iltavillikohtauksille, ja yliväsyneen pennun kanssa painiminen ei ole järkevää. 

Järjestä pennulle sallittua purtavaa

Pennun ei-toivottua toimintaa ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Se opettelee elämään ihmisen kanssa ja tekee aina parhaansa. Pentu tutustuu maailmaan hampaillaan ja sille on täysin normaalia käyttää suutaan myös kiellettyihin kohteisiin. Helpoin tapa estää vahinkoja on löytää sopivaa sallittua jäkerrettävää pennun pienille hampaille. Pennuilla on suuri tarve tutustua maailmaan pureskelemalla, ja niille täytyy tarjota siihen mahdollisuuksia. Pureminen vähenee iän myötä, eikä pennun kanssa tarvitse olla huolissaan siitä, että pureminen vain yltyisi jos se sallitaan. Kun pentu puree, se osoittaa sillä tavalla kiinnostustaan ja hakee vuorovaikutusta ja leikkiä. Kannattaa opettaa pennulle rauhanomaisempia keinoja huomion saamiseen, niin pureminen rauhoittuu.

Koiranpentu puree – asetu sen rooliin

Yksi hyvä tapa ymmärtää pentua on asettua se rooliin. Pentu yrittää selviytyä hengissä ja tulla toimeen, se ei pyri maailmanvalloittajaksi. Pentua kannattaa tukea kaikin tavoin ja kasvattaa sen itseluottamusta siten, että tekee kuten pentu käskee ja pyytää. Hyvä itseluottamus suhteessa ihmisiin ja ympäristöön helpottaa koiran elämää huomattavasti aikuisenakin.
Kun pentu on tuhma, kannattaa miettiä ensin näitä syitä:

  • Onko pentu yliväsynyt?
  • Onko pentu turhautunut tai ylikierroksilla?
  • Onko pentu stressaantunut?
  • Vaihtuuko sillä hampaat?

Koiranpentu ei osaa säädellä omaa toimintaansa eikä se malta levätä riittävästi. On omistajan vastuulla auttaa pentua ja huolehtia sen perustarpeista, kuten unen määrästä ja laadusta. Pentu kaipaa reilusti unta sekä yöllä että päivällä, kotona voi olla kuitenkin sellaiset olosuhteet, että pentu ei syystä tai toisesta malta nukkua.

Kasvava ja jopa hyvin pieni pentu saattaa ärähtää kun ihminen tuo kättä ruokakupille tai yrittää ottaa jotain pennun suusta. Tämä on normaalia toimintaa kaikille koirille, kyseessä on ​resurssien puolustaminen​. Koira voi pitää puolustamisen arvoisena resurssina mitä tahansa itselleen tärkeää asiaa, kuten paikkaa, luuta tai lelua tai jopa kenkää. Pennulle kannattaa opettaa vaihtokauppa, eli kun jotain otetaan pois, annetaan jotain parempaa tilalle. Tällä tavalla luodaan mielikuva pennulle siitä, että lähestyvä ihminen ei ole uhka.

Koiranpentu puree – pentukurssi verkossa auttaa pentuajan ongelmissa

Olemme laatineet pennunomistajien avuksi verkkokurssin, jossa vastataan yleisimpiin kysymyksiin pennun elämään liittyen. Kurssilla käsitellään myös pennun ei-toivottuja käytöksiä, kuten puremista ja lahkeissa roikkumista. Pentukurssi on laadittu, jotta sinä voisit välttää yleisimmät virheet, joita pentujen kanssa tulee tehtyä.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.