Koira hotkii ja varastaa ruokaa

Kun koira hotkii ja sillä on aina nälkä

Kun koira vaikuttaa koko ajan nälkäiseltä ja se hotkii ruokansa ja vain etsii seuraavaa syötävää kohdetta, alkaa omistajalle tulla tunne että koiran syömiseen voi liittyä jotain outoa. Hotkiminen ja ruuan varastaminen ja kerjääminen voivat johtua monesta tekijästä, ja kannattaa olla utelias mahdollisten syiden suhteen, vaikka oikeaa syytä ei saataisi selville. Mahdollisia syitä ongelman taustalla ovat:

  • Koiralla on nälkä! Joskus on kyse siitä, että koiralla on yksinkertaisesti nälkä. Nälän tunne on aito.
  • Koira luulee syövänsä vähemmän kuin se syö. Tämä on tyypillistä hotkivilla koirilla; koska ne käyttävät vain vähän aikaa syömiseen, ne kuvittelevat syövänsä liian vähän.
  • Jokin kipu tai sairaus, jonka tunnetta koira yrittää helpottaa syömällä
  • Turvattomuus tai ahdistus, varsinkin jos hotkiminen liittyy tiettyihin tilanteisiin
  • Kilpailu ja aiempi nälkiintyminen – koiralle jää muistiin jos se on kärsinyt nälkää esimerkiksi pentuaikana ja tämä heijastuu sen ruokasuhteeseen aikuisena
  • Koiralla ruoka on elämän keskipiste ja kaikki merkitykselliset asiat pyörivät ruuan ympärillä

Mikä avuksi hotkimiseen?

Hotkiminen ei välttämättä ole itse ongelma, vaan oire jostakin muusta ongelmasta. Siitä syystä olisin varovainen “hoitamaan” hotkimista esimerkiksi ruokailua hidastamalla hyvin radikaalilla tavalla. Mikäli koiran elämä pyörii syystä tai toisesta ruuan ja syömisen ympärillä, suuret ylikorjausliikkeet, kuten ruokailun äkillinen vaikeuttaminen ja hidastaminen aiheuttavat koiralle todennäköisesti stressiä lisää, mikä taas heijastuu ruuan arvon nousuna ja lisähotkimisena. Aluksi kannattaa seurata tilannetta ja tutkia koiran ruokavalio – onko mahdollista että koiralla on nälkä ja sopiiko sille erilainen ruokarytmi kuin sillä nyt on?

Ruuan varastaminen

Kun koira varastaa ruokaa pöydiltä tai muualta, se voi tehdä sitä koska sitä kiinnostaa kyseiset ruuat. Toisaalta se voi varastella, koska kokee, ettei ole syönyt vielä riittävästi ja tutkii kaikki paikat jos löytyisi lisää ruokaa. Varasteluun voi olla muitakin syitä, kuten jokin kiputila tai ikävä tunne kuten esimerkiksi närästys. Yksi mahdollisuus on rikastaa koiran syömiskäyttäytymistä niin, että se saa sallitulla tavalla “varastaa” eli löytää ruokaa. Koirien kanssa pyritään liikaakin noudattamaan kaavoja kaikessa, kuten antamaan aina samaa ruokaa ja aina samaan aikaan ja usein ei kyseenalaisteta esimerkiksi koiran ruokintarytmiä lainkaan, vaan suunnitellaan se oman arjen mukaan.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista