Muutto koiran kanssa – mitä ottaa huomioon?

Koira on sopeutuvainen eläin, ja sopeutumiskyvystä on valtavasti hyötyä. Koira oppii vuorotyöhön ja kaikenlaisiin olosuhteisiin. On kuitenkin tilanteita, jotka varsinkin herkkää koiraa saattavat kuormittaa ja yksi näistä tilanteista on muutto uuteen asuntoon.

Muutto koiran silmin

Kun arvioi etukäteen muuton kuormittavuutta, kannattaa miettiä koiran näkökulmasta, mitkä kaikki asiat muuttuvat.

  • Fyysinen ympäristö; tilat, alue, ympäristö ja materiaalit sekä ääni- ja hajumaailma
  • Sosiaalinen ympäristö; perheen kokoonpano, naapurit, koiranaapurit

Koiran näkökulmasta muutossa muuttuu moni asia, ja koiran oma alue varsinkin. Koiralle kannattaa varata aikaa sopeutumiseen uudessa asunnossa, jos vain mahdollista.

Muutto saattaa laukaista tai korjata ongelmia

Muutto on tyypillinen stressitilanne, joka saattaa laukaista esimerkiksi yksinolohaasteita. Tämä on täysin ymmärrettävää, kun koiralle uusi asunto voi olla vieras ja pelottava. Toisaalta muutto voi myös parantaa asioita – koiran voi olla jopa helpompi olla yksin uudessa paikassa, jos edelliseen paikkaan on liittynyt paljon pelkoa. Omat rutiinit on asia, joka kannattaa pitää matkassa mukana muuton aikana. Rutiinit auttavat koiraa sopeutumaan ja kokemaan olonsa turvalliseksi.

Anna koiralle aikaa ja lievitä stressiä

Koira ei aina näytä stressiä kovin selkeästi. Kuitenkin kannattaa suhtautua niin, että se kuormittuu muutosta ja antaa aikaa. Jos mahdollista, kannattaa viettää koiran kanssa aikaa ja aloittaa lenkkeily uudessa paikassa tutkimusretkeillen. Koiran naapurit vaihtuvat muuton myötä, ja se voi aiheuttaa joko innostusta tai stressiä koiralle.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan case-podcastin, jossa käydään läpi esimerkkitilanteen kautta muuttoon valmistautumista ja muuuttoa koiran näkökulmasta.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?