Se on minun! Onko koirasi omistushaluinen ja mustasukkainen?

Koira murisee kun siltä yrittää ottaa sukkaa pois suusta? Koira puree ruokkivaa kättä? Koira omii sohvan tai jonkun ihmisen, jonka luokse ei päästä ketään? Koira rähjää toisille, jotka tulevat oman ihmisen luokse? Koira hotkii kupilla ja kyräilee muita alta kulmain? Onko kyseessä johtajuusongelma koiran kanssa vai onko kyse jostain muusta?

Edellä luetelluissa tilanteissa koira toimii omistushaluisesti tai mustasukkaisesti – kyseessä on resurssiaggressiivisuus. Käytännössä kyse on siitä, että koira kokee omistavansa tai pitävänsä hallussaan jotain arvokasta, jota haluaa puolustaa. Tässä kirjoituksessa ja videossa käsittelen ihmisiin kohdistuvaa resurssiaggressiivisuutta sekä sitä, miten kyseisissä tilanteissa kannattaa toimia ja miten niihin kannattaa varautua etukäteen.

Kyseessä on normaali toiminta

Kaikessa ärsyttävyydessäänkin arvokkaiden asioiden puolustaminen on kaikille koirille normaalia. Se ei vain ilmene kaikilla koirilla aggressiivisena toimintana. Vika ei ole omistajassa eikä koirassa, vaan toiminta on hyvin tilannekohtaista. Se voi kohdistua toiseen koiraan, toisen lajin edustajaan tai ihmiseen, eikä sitä kannata ottaa henkilökohtaisesti. Koira on eläinlajina taipuvainen omistushaluun enemmän kuin esimerkiksi marsu – se johtuu siitä, että koirille muodostuu merkityksiä ja odotuksia sekä arvoa erilaisiin arkipäivän kohteisiin elämänkokemuksen kautta.

Resurssiaggressiivisuuteen voi altistaa moni seikka; kodinvaihtajilla ja eläinkauppapennuilla voi olla hieman suurempi alttius aggressiiviseen omistushaluun kuin muilla koirilla. Ei kannata jäädä kuitenkaan voivottelemaan koiran menneisyyttä, vaan havainnoida asiaa hieman tarkemmin. Resurssejaan, eli arvo-omaisuuttaan puolustavaa koiraa motivoi menettämisen pelko. Se aidosti pelkää, että se menettää itselleen tärkeän asian lähestyvälle ihmiselle, koiralle tai toiselle eläimelle. Jo valmiiksi pelokas koira voi pelätä menettämistäkin muita koiria useammin (Jacobs et al., 2017).

Asioita, jotka ehkäisevät resurssiaggressiivisuutta

Ruokarauha
Luurauha
Turvapaikka
Perusohjausmerkit
Pudota
Vaihtokauppa
Oma paikka
Tänne!
Käänny pois

Milloin omistushalu on ongelma?

Omistushalusta tulee ongelma, kun se aiheuttaa vaaratilanteita tai uhkaavia tilanteita. Usein koiralla voi olla omistushaluisia ajatuksia, mutta niistä ei välttämättä milloinkaan tule ongelmaa. Ongelma voi syntyä monesta syystä: koira voi olla väsynyt ja pinna kireällä, koira voi kokea ettei sen mielipiteitä huomioida riittävästi tai se voi tulla epäreilulla tavalla yllätetyksi. Omistushalun voimakkuus voi vaihdella ja se voi esimerkiksi korostua aina silloin, kun koira on väsynyt. Jos koiran mustasukkaisuus tai omistushalu ärsyttää, aloita kirjaamalla ylös tilanteet, joissa sitä esiintyy.

Usein koiran uhkaava toiminta yllättää ja loukkaa. Tilanteessa kannattaa pitää kuitenkin pää kylmänä ja yrittää ymmärtää koiraa – se ei näyttele vaan sen kokema menettämisen pelko on tilanteessa aito. Omistushalun ratkaisemiseksi löytyy vinkkejä laidasta toiseen. Ennen kuin teet mitään radikaalia, varmista kaikkien osapuolten turvallisuus – se on kaikkein tärkeintä. Omistushaluun ja mustasukkaisuuteen kannattaa ottaa kokonaisvaltainen ote, jossa harjoittelun vuoksi ei tarvitse järjestää vaaratilanteita.

Mitä asialle voi tehdä?

Ensimmäinen ja tärkein asia on ennakointi. Kun tiedät riskitilanteet, osaat välttää niitä. Vastakkainasettelu ja kyllä sen pitää-ajattelu eivät vie asiaa eteenpäin, vaan aiheuttavat lisää vaaratilanteita. Johtajuusasetelma-ajattelu ei sekään kannata, koska se vain lisää vastakkaisuutta, menettämisen pelkoa ja riskejä…

Jatka lukemista ja katso video aiheesta liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot.

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Hanki Maksullinen jäsenyys nähdäksesi piilotetun sisällön.

Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

4 kommenttia kirjoitukseen “Se on minun! Onko koirasi omistushaluinen ja mustasukkainen?

• 13.12.2018 at 13:43

Hei, uskon että sinulla olisi antaa vinkkejä asiaan, joten ajattelin kysyä, että jos haluaisi opiskella eläinten käyttäytymistä ja kouluttamista, missä eri paikoissa näitä voisi opiskella/mitä eri vaihtoehtoja on?

• 17.12.2018 at 21:18

Suomessa voi opiskella eläintenkouluttajaksi. Muualla maailmassa on varmasti paljon aiheeseen liittyvää, en ole itse niihin viime vuosina perehtynyt 🙂 hakukone käyttöön!

• 19.1.2019 at 20:20

Mitenkä siis tehdään jos koira on omistushaluinen ollessaan omistajan kanssa sohvalla kun toinen koira yrittää myös tulla sohvalle? Syötetäänkö sitä resurssiaggrea koiraa toisen koiran tullessa sohvalle?

• 21.1.2019 at 08:33

Voi syöttää (jos se on turvallista), ja muillakin tavoilla voi yrittää kertoa resulle, että toinen koira ei ole uhka vaan mahdollisuus. Käytännössä täytyy tilannekohtaisesti miettiä koirille sopivat treenit ja tukitreenit sekä muut käytännön järjestelyt.