Se on minun! Onko koirasi omistushaluinen ja mustasukkainen?

Koira murisee kun siltä yrittää ottaa sukkaa pois suusta? Koira puree ruokkivaa kättä? Koira omii sohvan tai jonkun ihmisen, jonka luokse ei päästä ketään? Koira rähjää toisille, jotka tulevat oman ihmisen luokse? Koira hotkii kupilla ja kyräilee muita alta kulmain? Onko kyseessä johtajuusongelma koiran kanssa vai onko kyse jostain muusta?

Edellä luetelluissa tilanteissa koira toimii omistushaluisesti tai mustasukkaisesti – kyseessä on resurssiaggressiivisuus. Käytännössä kyse on siitä, että koira kokee omistavansa tai pitävänsä hallussaan jotain arvokasta, jota haluaa puolustaa. Tässä kirjoituksessa ja videossa käsittelen ihmisiin kohdistuvaa resurssiaggressiivisuutta sekä sitä, miten kyseisissä tilanteissa kannattaa toimia ja miten niihin kannattaa varautua etukäteen.

Resurssiaggressiivisuus on normaalia

Kaikessa ärsyttävyydessäänkin arvokkaiden asioiden puolustaminen on kaikille koirille normaalia. Se ei vain ilmene kaikilla koirilla aggressiivisena toimintana. Vika ei ole omistajassa eikä koirassa, vaan toiminta on hyvin tilannekohtaista. Se voi kohdistua toiseen koiraan, toisen lajin edustajaan tai ihmiseen, eikä sitä kannata ottaa henkilökohtaisesti. Koira on eläinlajina taipuvainen omistushaluun enemmän kuin esimerkiksi marsu – se johtuu siitä, että koirille muodostuu merkityksiä ja odotuksia sekä arvoa erilaisiin arkipäivän kohteisiin elämänkokemuksen kautta.

Resurssiaggressiivisuuteen voi altistaa moni seikka; kodinvaihtajilla ja eläinkauppapennuilla voi olla hieman suurempi alttius aggressiiviseen omistushaluun kuin muilla koirilla. Ei kannata jäädä kuitenkaan voivottelemaan koiran menneisyyttä, vaan havainnoida asiaa hieman tarkemmin. Resurssejaan, eli arvo-omaisuuttaan puolustavaa koiraa motivoi menettämisen pelko. Se aidosti pelkää, että se menettää itselleen tärkeän asian lähestyvälle ihmiselle, koiralle tai toiselle eläimelle. Jo valmiiksi pelokas koira voi pelätä menettämistäkin muita koiria useammin (Jacobs et al., 2017).

Asioita, jotka ehkäisevät resurssiaggressiivisuutta

 • Ruokarauha
 • Luurauha
 • Turvapaikka
 • Perusohjausmerkit
 • Pudota
 • Vaihtokauppa
 • Oma paikka
 • Tänne!
 • Käänny pois

Milloin omistushalu on ongelma?

Omistushalusta tulee ongelma, kun se aiheuttaa vaaratilanteita tai uhkaavia tilanteita. Usein koiralla voi olla omistushaluisia ajatuksia, mutta niistä ei välttämättä milloinkaan tule ongelmaa. Ongelma voi syntyä monesta syystä: koira voi olla väsynyt ja pinna kireällä, koira voi kokea ettei sen mielipiteitä huomioida riittävästi tai se voi tulla epäreilulla tavalla yllätetyksi. Omistushalun voimakkuus voi vaihdella ja se voi esimerkiksi korostua aina silloin, kun koira on väsynyt. Jos koiran mustasukkaisuus tai omistushalu ärsyttää, aloita kirjaamalla ylös tilanteet, joissa sitä esiintyy.

Usein koiran uhkaava toiminta yllättää ja loukkaa. Tilanteessa kannattaa pitää kuitenkin pää kylmänä ja yrittää ymmärtää koiraa – se ei näyttele vaan sen kokema menettämisen pelko on tilanteessa aito. Omistushalun ratkaisemiseksi löytyy vinkkejä laidasta toiseen. Ennen kuin teet mitään radikaalia, varmista kaikkien osapuolten turvallisuus – se on kaikkein tärkeintä. Omistushaluun ja mustasukkaisuuteen kannattaa ottaa kokonaisvaltainen ote, jossa harjoittelun vuoksi ei tarvitse järjestää vaaratilanteita.

Mitä asialle voi tehdä?

Ensimmäinen ja tärkein asia on ennakointi. Kun tiedät riskitilanteet, osaat välttää niitä. Vastakkainasettelu ja kyllä sen pitää-ajattelu eivät vie asiaa eteenpäin, vaan aiheuttavat lisää vaaratilanteita. Johtajuusasetelma-ajattelu ei sekään kannata, koska se vain lisää vastakkaisuutta, menettämisen pelkoa ja riskejä…


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä voit jatkaa lukemista ja katsoa videot aiheesta!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

7 vastausta artikkeliin “Se on minun! Onko koirasi omistushaluinen ja mustasukkainen?

 1. UtuSusi sanoi:

  Hei, uskon että sinulla olisi antaa vinkkejä asiaan, joten ajattelin kysyä, että jos haluaisi opiskella eläinten käyttäytymistä ja kouluttamista, missä eri paikoissa näitä voisi opiskella/mitä eri vaihtoehtoja on?

  • Jaana sanoi:

   Suomessa voi opiskella eläintenkouluttajaksi. Muualla maailmassa on varmasti paljon aiheeseen liittyvää, en ole itse niihin viime vuosina perehtynyt 🙂 hakukone käyttöön!

 2. treenaaja sanoi:

  Mitenkä siis tehdään jos koira on omistushaluinen ollessaan omistajan kanssa sohvalla kun toinen koira yrittää myös tulla sohvalle? Syötetäänkö sitä resurssiaggrea koiraa toisen koiran tullessa sohvalle?

  • Jaana sanoi:

   Voi syöttää (jos se on turvallista), ja muillakin tavoilla voi yrittää kertoa resulle, että toinen koira ei ole uhka vaan mahdollisuus. Käytännössä täytyy tilannekohtaisesti miettiä koirille sopivat treenit ja tukitreenit sekä muut käytännön järjestelyt.

 3. Veera sanoi:

  Eli mitä tekisit käytännössä tilanteessa, jossa resu koira ärhentelee toiselle koiralle mm. luista? Tilanne on myös kärjistynyt hetkeen missä molemmat koirat ärähtävät toisilleen kunnolla eli ns. tilanne on räjähtänyt käsiin.

  • Jaana sanoi:

   Keskeyttäisin tilanteen tavalla tai toisella ja sen jälkeen varmistaisin ennakoinnilla, että vastaavaa tilannetta ei synny, eli luut syödään vain eri tiloissa.

   Miten tilanteen sitten keskeyttää, se riippuu tilanteen vaarallisuudesta. Jos on olemassa joku tänne-kutsu tai muu, niin sillä ehkä kokeilisin.

 4. Krista Välkkilä sanoi:

  Hei, meillä on 2 koiraa. Äiti ja tytär. Molemmat sterkattuja. Tytär on resurssiaggressiivinen omistajan huomiosta. Se ilmentää tämän kuitenkin hyvin erikoisella tavalla; kun silitämme nuorempaa koiraa ja koiran emo tulee lähelle tai katsoo kohti, resurssiaggressiivinen koiramme katsoo meitä ja alkaa murisemaan. Näin se ei käyttäydy koskaan, jos toinen koira ei ole paikalla/näkyvissä, vaan silloin koiraa saa silittää ja se on rentona. Koira on resurssiaggre myös ruuasta, joten nameja ei oikein tässä tilanteessa voi käyttää.

Mitä mielessä?