Synttäriale - 15 vuotta koirien kouluttamista - kaikki kurssit -15 % koodilla SYKSY15
EK-logo-vaaka_5@4x

Koira vetää hihnassa – mikä avuksi?

Voi olla monta tilanne- ja yksilökohtaista syytä sille, miksi koira vetää hihnassa. Ylipäätään on todella yleistä, että koira vetää hihnassa. Ehkä koira kiskoo tiettyyn suuntaan, sinkoilee hajujen perässä, haluaa kiireellä kotiin tai poispäin kotoa, haluaisi päästä moikkaamaan toisia koiria tai sitten päin vastoin rähisee ja kiskoo pelätessään ohitettavaa toista koiraa.

Mikään edellä mainituista ei tarkoita sitä, että koira olisi jollain tavalla pilalla. Hihnassa kulkemisen taito ei synny parissa kuukaudessa. Kouluttaminen ja oppiminen ovat prosesseja, jotka ottavat aikansa. Itseään ei kannata syyllistää, koska jos mietitään tarkkaan, mistä hihnassa vetämisen haasteessa on kyse, huomataan, että se koirille jopa tyypillinen toimintamalli.

Vetäminen on koiralle luontainen tapa liikkua

Kun koira kytketään ensimmäisiä kertoja hihnaan, on tyypillistä, että se ei heti vedä, mutta ajan mittaan alkaa vetää eli nojata vasten painetta. Näin toimii myös ihminen hihnan toisessa päässä. Eli kun naru kiristyy, ihmisen on hyvin vaikeaa sitä löysätä. Vetämättä kulkeminen on koiralle huomattavasti haastavampaa kuin hihnassa vetäminen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi nollatoleranssin pitäminen (eli pysähdytään aina jos koira vetää) on mahdotonta ja saattaa pahimmillaan jopa turhauttaa ja masentaa koiraa.

Kun koira vetää hihnassa, syy voi olla eritahtisuus

Mitä on eritahtisuus? Jokainen meistä on varmasti ollut tilanteessa, jossa kaveri kulkee huomattavasti nopeammin tai hitaammin kuin meille itselle on tyypillistä. Tämä eritahtisuus aiheuttaa stressiä, jos vaikkapa koko päivän joutuu mukautumaan toisen ihmisen tapaan liikkua. Jos minulle tyypillistä olisi maleksia hitaasti ja tutkia jokainen näyteikkuna kaupungilla, ja kaverini taas olisi pikakiitäjä, olisi meillä todennäköisesti edessä jonkinlainen konflikti tai kompromissi. Aina kun ihminen tai eläin joutuu poikkeamaan normaalista tavasta ja tahdista liikkua, aiheuttaa se todennäköisesti pinnistelyä.

Ei ole vain koiria – on eri kokoisia ja ikäisiä koiria, jotka kaikki ovat yksilöitä

Jos koiran ja omistajan tahtisuus eli normaali tapa liikkua sopii yhteen, on todennäköisempää, ettei lenkillä tule haasteita. Jos taas koira ja omistaja ovat hyvin erilaisia liikkumistavaltaan, haasteita on odotettavissa. Meillä ihmiskeskeisessä maailmassa on aina perusoletuksena se, että koira ilman muuta sopeutuu ihmisen tapaan liikkua ja ihmisen tahtiin. Siitähän hihnakäytöksessä on usein kyse; koira ei toimi sillä tavalla kuin haluan sen toimivan. Entä miten eritahtisuus näyttäytyy, jos koiria on lenkillä samaan aikaan useita? Kolme eri-ikäistä ja erikokoista koiraa narun päässä voi jo pelkästään liikkumisen tavan takia tuottaa haasteita. Toisaalta vaikka kaksi koiraa olisivat saman kokoisia ja samaa rotua, niidenkin välillä voi olla eroja normaalissa liikkumisen tavassa ja toiveista lenkin suhteen.

Asetu koiran asemaan, niin oivallat

Mitä jos olisit lenkillä etanan kanssa? Entä jos olisit lenkillä kirahvin kanssa? Uskon, että molemmissa tapauksissa hermo olisi tiukalla. Pienellä koiralla voi helposti olla sellainen olo, että se on lenkillä kirahvin kanssa ja toisaalta innokkaalla ja isoliikkeisellä koiralla voi olla sama fiilis kuin itsellä olisi etanan kanssa.

Vetämällä ei edetä -ajattelu kannattaa jättää

Vetämättä kulkeminen ei ole siis itsestäänselvyys eikä siitä kannata tehdä ongelmaa, vaan asiaa voi lähestyä niin, että harjoittelee tärkeitä tukitaitoja silloin kun se on mahdollista. Saat paljon enemmän aikaan, kun et tee lenkistä taistelua vaan sijoitat harjoitukset sopivaan paikkaan.

Kun koira vetää hihnassa, kyse ei ole harkitusta tai opitusta ongelmasta, vaan koiralle luontaisesta tyylistä toimia kyseisessä tilanteessa. Opettelua tulisi tehdä sopivan pienissä annoksissa siten, että lenkkeily olisi edelleen koiralle mielekästä ja hauskaa omaa aikaa.

Vetämällä ei edetä -metodi ei toimi ainakaan seuraavista syistä:

  1. Koiran on vaikea ymmärtää, mitä on vetäminen ja toisaalta mitä on olla vetämättä. Aina kun koiralla on hihna, se tulee kiristymään useita kertoja niin, että se ei tarkoita mitään. Näin koira ei voi selkeästi muodostaa yhteyttä vetämisen ja sitä seuraavan pysähtymisen välille.
  2. Toimiakseen halutulla tavalla pysähtelymetodin pitäisi olla koiralle ikävä seuraus vetämisestä. Käytännössä kuitenkin hyvin harvoin on näin; koira jatkaa heti vetämistä, kun taluttaja ottaa pysähtymisen jälkeen askelen eteenpäin. Monille koirille paikoillaan oleskelu on hyvin mukavaa vaihtelua.
  3. Jatkuva pysähtely turhauttaa koiraa ja heikentää kontaktia. Koiralla on vetäessään kiire eteenpäin ja taluttajan jatkuva pysähtely voi nostaa koirassa suurta turhautumista. Koira voi alkaa riehua hihnassa, purra hihnaa, hyppiä vasten taluttajaa ynnä muuta, jos pysähtelyssä ei ole sen mielestä mitään järkeä. Turhautuminen taas ei ole toivottava tunnetila lenkillä, koska se altistaa muille ongelmille kuten räyhäämiselle. Pysähtelevä taluttaja voi olla koiran mielestä enemmän ankeuttaja kuin kiva lenkkikaveri, ja koira ei välttämättä näe syytä pitää kontaktia tällaiseen taluttajaan.
  4. Pysähtelymetodi ei opeta koiralle oikeastaan mitään, koska usein naru kiristyy uudelleen heti kun lähdetään liikkeelle. Tämä vesittää alkuperäistä ideaa ja tässä kuviossa taluttaja on aina myöhässä ja aina keskittyy vain huonoon. Huomio keskittyy vetämiseen ja taluttaja vain reagoi jos koira vetää. Olisi fiksumpaa toimia proaktiivisesti, eli keskittyä siihen, että koira osaa toimia halutulla tavalla, jotta sen ei tarvitsisi vetää.

Koira vetää, koska hihna turhauttaa sitä

Koira ei opi hihnan merkitystä kovin nopeasti, koska koiria on kuljetettava narun päässä, vaikka niillä ei ole siihen edellytyksiä tai riittäviä taitoja. Se, että koira joskus kulkee hienosti voi johtua monesta asiasta, esimerkiksi sattumasta. Mitä useammin hihnaa käytetään estämisen välineenä, sitä vähemmän koira näkee hihnassa (ja taluttajassa) mitään hyvää. Miten hihna sitten estää koiraa? Esimerkiksi vetämällä pois hajuilta, estämällä menemästä toisten koirien luokse ja hidastamalla kulkunopeutta. Kaikki nämä voivat tapahtua taluttajan tiedostamatta. Kysymys ei ole kuitenkaan siitä, mitä taluttaja tekee tai ei tee, vaan siitä, miten koira tilanteen kokee. Vain sillä on merkitystä, kun mietitään koiran toimintaa narun päässä.

Turhauttavaa vaikutusta voi vähentää tukitreenien avulla. Voit opettaa koirallesi, että hihna on mukava asia ja portti kaikkeen hauskaan. Lisäksi voit muuttaa omaa toimintaasi ankeuttajasta mahdollistajaksi, eli ala keskittyä hyvään ja tule itse koiraa vastaan sen sijaan että simputat vetämisestä tai intoilusta.

Jos koira ei hyväksy herkkuja lenkkiolosuhteissa

Treenaaminen olisi kovin helppoa, jos lenkin aikana voisi vain kaivaa nakit esille ja ryhtyä palkkaamaan. Useimmissa tapauksissa näin ei ole, vaan nakit voisi yhtä hyvin heittää penkkaan. Mitä haastavampi tilanne on, sitä vähemmän voi odottaa koiran vastaanottavan nameja.

Lohdullista on se, että maailma on täynnä palkkioita. Koiralle voi lähes aina lenkkitilanteessa järjestää juuri sen palkkion, jota se tavoittelee. Esimerkiksi hajulle päästämistä voi käyttää palkkioina! Näin saa kontaktin toimimaan ja tilanne helpottuu usein jo sillä.

Valitse aluksi todella yksinkertainen tehtävä, jota lähdet vahvistamaan erilaisten palkkioiden avulla. Oma suosikkini on katsekontakti, muuta ei yleensä tarvitakaan.

Vian etsinnästä ratkaisuihin

Voimme käyttää paljon aikaa siihen, että pohdimme mitä olemme tehneet väärin, kun koira toimii ei-toivotulla tavalla. Huomattavasti rakentavampaa on keskittyä hyviin puoliin ja lähteä rakentamaan sopivista palikoista omalle koiralle uusia tapoja toimia.

Kun mietit, mitä ja miten toimit, keskity ainakin näihin seikkoihin:

  • Mitä toivot koiran tekevän tilanteissa?
  • Mikä on helpoin tehtävä, josta voit lähteä liikkeelle?
  • Millä tavalla varmistat, että koira ymmärtää, mitä haluat sen tekevän?
  • Millä tavalla voit varmistaa, että onnistumisia tulee?
  • Miten huolehdit koiran motivaatiosta?
  • Miten varmistat, että olet itse johdonmukainen, eli toimit samalla tavalla tilanteissa?

Mikä tahansa haasteenne hihnaan liittyen onkaan, siihen löytyy helpostusta, kun palikat saadaan paikoilleen!

Olen koonnut laajan verkkokurssin avuksi hihnassa vetämiseen.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista