Murrosikäinen koira karkailee

Miksi murrosikäinen koira karkailee?

Koiranpentua on helppo pitää, se on tyytyväinen ja kiinnostunut omistajastaan ja pysyy usein helposti pihalla. Kun koira tulee murrosikään, sen aistit kehittyvät ja sitä alkaa kiinnostaa ulkomaailma aivan uudella tavalla. Koiraa alkaa kiinnostaa sukukypsyyden myötä myös vastakkainen sukupuoli ja yhtäkkiä pihan aita ei enää pidättele koiraa. Murrosikäinen koira karkailee useammin kuin pieni pentu, ja karkailu on koiralle todella vaarallista.

Voiko murrosikäinen koira oppia pysymään pihalla?

Varmin ja tehokkain tapa opettaa koria pysymään pihalla on koirankestävä ja jämäkkä, riittävän korkea aita. Aita kannattaa mielellään rakentaa niin, että siinä ei ole mahdollisuuksia karata, koska koira oppii heti yhdestä kerrasta nuo heikot kohdat. Koiran voi myös opettaa olemaan narussa kiinni pihalla ja asuinpaikasta riippuen jotkut koirat voivat olla pihalla myös vapaina valvonnan alla. Koirille keksittyjä sähköaitoja ei pidä käyttää, koska koira ei kunnolla pysty hahmottamaan miten ne toimivat ja ulkoilusta muodostuu koiralle usein hyvin ristiriitainen kokemus.

Mikä avuksi jos naapurin koirat kiinnostavat?

Koiran tullessa sukukypsäksi sitä alkaa kiinnostaa toiset koirat. Monelle uroskoiralle karkureissut ovat tapa hakeutua juoksunarttujen luo, eikä tätä käyttäytymistä saa koirasta pois muuten kuin leikkaamalla koira. Koiran hormonitoiminnan ohjaamaan käyttäytymiseen on ihmisen todella vaikea puuttua kestävällä ja tehokkaalla tavalla. Toki koirat voivat kiinnostaa koiraa muutenkin kuin suvunjatkamismielessä, ja silloin koiran leikkaaminen ei tähän ongelmaan auta.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista