Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Sitruunapanta koiralle?

Sitruunapanta ei ole eettinen tai edes järkevä tapa puuttua koiran haukkumiseen. Sitruunapanta aiheuttaa koiralle stressiä ja ahdistusta. Sitruunapanta on laiskan ja piittaamattoman ihmisen väline. Sitruunapanta ei puutu syyhyn haukkumisen taustalla, joten se ei rakentavasti haukkumista myöskään vähennä.

Mihin sitruunapannan “teho” perustuu?

Sitruunapanta on kehitetty niin, että säiliöstä lemahtaa sitruunan hajua koiran kasvoille, kun se haukahtaa. Tämän on tarkoitus toimia negatiivisena palautteena koiralle ns. ei-toivotusta toiminnasta. Sitruunapannan käyttö ei ole missään tilanteissa perusteltua, koska se aiheuttaa koiralle voimakkaan stressin.

Miksi sitruunapanta ei ole hyvä ratkaisu?

Ensinnäkään, haukkuminen ei ole koiralta läheskään kaikissa tapauksissa harkittua ja suunnitelmallista toimintaa. Koira haukkuu usein esimerkiksi yksin ollessaan ahdistuksesta, ja tällä tavalla kun sitä suihkitaan sitruunalla, ahdistus ei helpota vaan pahenee. Koiran haukkumisen taustalla on usein jokin tunnetila, joka pitää ratkaista, jotta haukkuminenkin vähenee. Sitruunapannalla tai muilla haukunestopannoilla ei ratkaista mitään tunnetilaa, vaan päinvastoin pahennetaan niitä.

Haukunestopanta on osoitus laiskuudesta

Kun hankitaan koira, täytyisi hankkia perustiedot myös koiran lajityypillisistä tarpeista ja koiran lajityypillisestä käyttäytymisestä sekä koiran kouluttamisesta. Valitettavasti sitruunapantoja ja muita haukunestopantoja markkinoidaan ihmisille, jotka eivät jaksa, osaa tai halua perehtyä koiran käyttäytymiseen, vaan yrittävät ostaa rahalla pikaratkaisun heitä häiritsevään “ongelmaan”, joka on koiran normaalia viestintää.

Sitruunapannan ja muiden haukunestopantojen ongelmat

Sitruunapanta aiheuttaa mm. näitä ongelmia koiralle:

  • Koira alkaa lähes poikkeuksetta pelätä kaulapantaa ja elää tästä syystä pelossa koko ajan.
  • Panta ei erottele, mikä on haukkumista ja mikä taas haukottelua tai yskimistä – koira saa suihkauksia esimerkiksi yskiessään.
  • Sitruunapanta ei opeta koiralle mitään muuta kuin että elämä on kurjaa – se ei lisää koiran turvallisuudentunnetta millään tavalla eikä opeta koiralle mitään uutta.
  • Monesti koira masentuu tai ahdistuu kun sillä käytetään sitruunapantaa ja pannan vaikutukset heijastuvat muuhunkin elämään.
  • Jos perheessä on useampi koira, sitruunapantaa kantava koira voi saada suihkauksen myös muiden koirien haukkumisesta tai jopa muista äänistä.

Koiran kouluttamisen menetelmät ovat aina arvovalintoja. Mieti, millä keinoilla haluat koiraa kouluttaa, ja miten kannat vastuun siitä, miten menetelmät vaikuttavat koiraan. Käsittele ja kouluta koiraa omien arvojesi mukaan ja kerro tämä myös kouluttajalle tai lemmikkitarvikekaupan myyjälle, joka mahdollisesti suosittelee epäeettisiä menetelmiä ja välineitä. Ei ole olemassa sellaista koiraa tai poikkeustapausta, jossa epäeettinen menetelmä tai väline olisi perusteltu, vaan kyse on aina arvovalinnasta.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista