EK-logo-vaaka_5@4x

Koiran nostaminen syliin

Saako pelkäävän koiran nostaa syliin lenkillä vai vahvistaako se pelkoa, kuten usein varoitellaan? Kyllä saa! Jos koira pelkää lenkillä esimerkiksi vastaantulevia muita koiria, voi syliin pääsy tuoda jännittävään tilanteeseen turvaa. Syliin hyppäämistä kannattaa siis ehdottomasti mahdollistaa ja turvallista nostamista opettaa.

Koiran voi opettaa pyytämään syliin ja kun sylistä tekee mieluisan paikan, siitä muodostuu koiralle turvasatama. Jos taas koira ei halua syliin, se voi rimpuillessaan pudota ja loukata itsensä. Kuuntele koirasi toivetta! Toki myös koiran koko vaikuttaa, mahtuuko se syliisi.

Miten koira nostetaan syliin?

Koira nostetaan syliin aina kahdella kädellä niin, että toinen käsi nostaa rintakehästä ja toinen käsi kannattelee koiran takaosaa. Koiraa ei pidä nostaa väkisin syliin eikä rimpuilevaa koiraa pidä pitää väkisin kiinni, vaan syliin nostaminen tulee opettaa koiralle mielekkääksi. Lasten ei pidä nostaa koiraa lainkaan, koska mikäli koira rimpuilee tai hyppää alas sylistä, se voi satuttaa itsensä todella pahasti. On valitettavaa, että edelleen kuulee ohjeita, joissa koiraa “opetetaan” syliin pitämällä sitä väkisin kiinni, jos se rimpuilee. Tämä on vaarallinen, ongelmia aiheuttava ja täysin tarpeeton menetelmä.

Missä tilanteissa koiran nostaminen syliin on hyväksyttävää?

Koiran saa nostaa syliin, jos koira sinne itse haluaa! Liian usein vastaantulijat kommentoivat negatiivisesti, kun pieniä koiria nostetaan syliin. On todella harmillista, että muut ihmiset puuttuvat siihen, missä tilanteissa koiria nostetaan syliin. Lähtökohtaisesti jokainen voi siis nostaa oman koiransa syliin missä tahansa tilanteessa – kuuntele koirasi tarpeita, toimi turvallisesti ja jätä muiden mielipiteet omaan arvoonsa.

Yksi tilanne, jossa koiran syliin nostamisesta kannattaa kuitenkin ilmoittaa etukäteen muille, on koirapuistotilanne. Kun koirat ovat vapaana ja yksi nostetaan syliin, on riskinä, että muita koiria on vaikea saada tilanteesta pois ja ne voivat hyppiä sylissä olevaa koiraa kohti. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen, joten syliin nostamista kannattaa välttää koirapuistossa tai ilmoittaa siitä muiden koirien omistajille ajoissa, jotta he saavat koiransa pois tilanteesta.

Syli on turvasatama

Koiran nostaminen syliin voi pelastaa koiran hengen ja syli on muutenkin aina mukana kulkeva turvasatama koiralle. Moni koira osaa pyytää ja pyytää päästä syliin pelottavassa tilanteessa, ja on mahtavaa jos ihminen voi tällä tavalla auttaa koiraa ja olla koiran tukena jännittävässä tilanteessa. Koiran on helpompi tottua jännittäviin asioihin kun se saa katsella niitä turvallisesta sylistä. Kannattaa nimetä koiralle syliin nostaminen, eli ennen kuin nostaa koiran syliin, kannattaa sanoa vaikkapa “syliin”. Tällöin koira ei pelästy vaan osaa odottaa nostamista.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.