Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koira ei ota kontaktia lainkaan lenkillä – mitä tehdä?

Jokainen koira on yksilö

Monesti taluttajaa harmittaa, kun koira ei ota kontaktia ja kulkee lenkillä vain omissa maailmoissaan. Koira vetää hajujen perässä ja vaikuttaa vähät välittävän taluttajan toiveista. Tai koira on kiinnostuneempi vastaantulevista ihmisistä kuin taluttajasta, joka tulee vain narunjatkeena perässä. Tämä ilmiö on täysin normaali, ja koirassa ei ole mitään vikaa kun se näin toimii. Vika ei ole myöskään omistajassa, eli ei tarvitse ajatella, että on itse jollakin tavalla pilannut koiran. Koira ei ole pilalla, vaan se on normaali koira, joka on utelias ulkomaailmaa kohtaan.

Koiran kuuluukin olla utelias

Ihmiskeskeinen ajattelutapa koirien suhteen lähtee siitä, että koirien pitäisi aina mukautua meidän tapoihimme. Toivomme, että koira kulkisi vetämättä hihnassa samaan tahtiin kanssamme ja että koira suhtautuisi ulkona asioihin tyynen välinpitämättömästi ja olisi koko ajan kuulolla ja hallittavissa. Läheskään kaikille koirille tämä ei ole lainkaan normaalia, vaan koirat mielellään tutkivat maailmaa itsenäisesti. Ulkoiluhetket ovat koiralle ainoita hetkiä olla vuorovaikutuksessa maailman kanssa, ja on selvää, että koiraa kiinnostaa mitä kaikkea maailmassa on.

Onko taluttajana ankeuttaja vai mahdollistaja?

Pettymys siitä, että koira ei ole kiinnostunut meistä voi aiheuttaa sen, että alamme toimia ankeuttajan lailla lenkillä. Kun koira vain kirmailee hajujen perässä, voi taluttaja yrittää ratkaista ongelman pysähtelemällä, huomauttelemalla koiraa tai kieltämällä sitä. Tämä taas vähentää koiran mielenkiintoa taluttajaa kohtaan entisestään, jolloin kontaktin saaminen koiraan on vieläkin haastavampaa. Näin taluttajasta muodostuu koiran silmissä ankeuttaja, joka pahimmassa tapauksessa on lisäksi uhkaava. Tällaista kierrettä on hyvin hankala purkaa ilman suurta asennemuutosta. Paras ratkaisu sujuvaan lenkkeilyyn olisi se, että taluttaja olisi koiran silmissä mahdollistaja, joka saa aikaan kivoja asioita lenkillä.

Koira ei ota nameja tai lelua

Todella tyypillinen ongelma on se, että ei ole mitään herkkua tai lelua, joka koiraa kiinnostaisi lenkillä ja tästä syystä koira ei ota kontaktia. Vaikka koiran nenän edessä heiluttelisi sisäfilettä, koira ei siitä piittaisi lainkaan. Kuitenkin melkein kaikki koulutusohjeet ja koirakurssit keskittyvät koiran palkitsemiseen nimen omaan ruuan tai leikkimisen avulla, vaikka koiralla ei välttämättä ole mitään syytä ajatella ruokaa lenkillä tai riittävän turvallinen olo leikkiä ulkona. Kontaktin rakentamisessa avaintekijänä on löytää koiralle jokin, mikä tahansa, palkkio, jonka avulla sille voidaan kontaktia opettaa.

Maailma on täynnä palkkioita

Mikä tahansa koiraa kiinnostava asia on käännettävissä palkkioksi! Se ei tarkoita, että koiran pitää päästä tekemään mitä tahansa, kuten juoksemaan liikenteen sekaan tai holtittomasti riistaeläinten perässä, vaan sitä, että ihminen osaa tuottaa koiralle sen tunteen, että se saa haluamansa asian. Oravan jahtaaminen, jäniksen jäljestäminen, lehtien perässä juokseminen, haistelu, juokseminen, ojassa läträäminen ja lumipallojen kopittelu ovat kaikki mahdollisia palkkioita, joilla saadaan koiran kontaktia taluttajaa kohtaan vahvistettua. Lisäksi kotona, jossa koira on muutenkin helpompi motivoida, voidaan harjoitella samoja asioita herkkujen tai leikin avulla.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista