Koira haluaa tervehtiä jokaisen ohikulkijan

Mikä avuksi jos koira on yltiösosiaalinen?

Koira haluaa tervehtiä jokaisen ohikulkijan? Rynniikö koirasi ihmisten luo ehtymättömällä innolla? Tervehtiikö se ihmisiä yli-innokkaaseen tapaan? Räjähtääkö se jo siitä, kun joku katsoo? Eikö se koskaan saa tarpeekseen rapsutuksista ja huomiosta?

Avoin ja utelias suhtautuminen ihmisiin on loistava asia! Siihenhän pentuaikainen sosiaalistaminen tähtää; pennulle kerätään vain hyviä kokemuksia ihmisistä ja näin rakennetaan sille toiveikasta asennetta ihmisiä kohtaan yleisellä tasolla. Toiveikkuus säilyy koirassa pentuajan jälkeenkin, eikä koira voi tietää tai arvata, että harrastuslajeihin tai päivittäisiin kävelylenkkeihin kuuluu se, että ihmisiin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Toiveikkuuden rinnalla voi kasvaa turhautuminen, kun koiran mielestä täysin oikea toimintatapa ei johda toivottuun lopputulokseen.

Koira ei ymmärrä ihmisen kohteliaisuussääntöjä

Meille on tyypillistä keksiä erilaisia sääntöjä; hallilla ei moikkailla, lenkillä ei moikkailla, vieraita vasten ei hypitä ja niin edelleen. Meille ihmisille on helppoa miettiä sääntöjä ja muistuttaa niiden rikkomisesta, mutta sääntöjen opettelu on sitten astetta vaikeampaa. Tai siis sääntöjen opettaminen koiralle. Noudattamisen vahtiminen ja opettaminen ovat kaksi eri asiaa.

Ihmisiä ei voi hallita, joten on turhaa hermostua kaikille ihmisille, jotka toimivat koiraa kohtaan ei-toivotulla tavalla, eli huomioivat sitä, katsovat sitä, puhuvat sille tai ulottuessaan rapsuttavat tai silittävät sitä. Tämä sama ilmiö selittää sen, miksi harjoituksissa ei kannata käyttää vain koiraharjoituksille tyypillistä passiivista ja pönöttävää ihmistä – jos harjoittelet vain koiraihmisten kanssa, koirasi ei voi mitenkään osata toimia tavallisten ihmisten kanssa, jotka toimivat lukuisilla ennakoimattomilla tavoilla. Sen sijaan koiraa voi valmistella näihin kaikkiin tilanteisiin helposti!

Miten voisi saada koiran olemaan välittämättä siitä, mistä se ehkä eniten pitää? Tilannetta voi verrata ehkä siihen, että oletettaisi että lapset olisivat täysin välittämättä joulupukista.

Kun koira haluaa tervehtiä jokaisen, käytä sitä palkkiona

Jos koiralla on aito motivaatio mennä ihmisten luokse, niin ei ole välttämättä kovin tuloksellista asettua sitä motivaatiota vastaan. Jokainen on varmasti kokenut tilanteen, jossa koira näkee vain vastaantulijat, eikä välitä herkuista tai mistään muistakaan taluttajan hallussa olevista palkkioista vähääkään, vaan sylkee niitä ulos suustaan.

Tunnistatko itsesi näistä tilanteista? Nakki toimii noin kahden metrin etäisyydelle asti, sen jälkeen häntä alkaa vipattaa ja kontakti katoaa ja niin myös koira. Tai ihmisryhmärajoitus toimii täydellisesti kun a) koira on treenimoodissa ja b) ihmiset eivät ota kontaktia koiraan. Kun ihmiset muuttuvat normaaleiksi, kontakti katoaa ja samoin koira. Ihmisten vaikutusalueella kontakti katoaa erittäin helposti ja nopeasti ja sen palauttaminen kestää ja kestää. Aivan kuin koira välttelisi kontaktia, ja näin se todella usein tekeekin – kontakti johtaa kyseisessä tilanteessa liian usein ei-toivottavaan lopputulokseen.

Turhautuminen voi aiheuttaa rähjäämistä

Jos koira on kiinnostunut kaikista vastaantulijoista ja pyrkii heitä tervehtimään innolla, voi omistajaa alkaa turhauttaa. Kun omistaja alkaa estää koiraa menemästä vastaantulijoiden luo, olivatpa ne ihmisiä tai koiria, oma koira alkaa helposti turhautua tilanteissa kun se kokee pettymyksiä. Koirilla ei ole välttämättä mahdollisuuksia tai työkaluja toimia oikein ilman harjoittelua ja turhautuminen voi purkautua remmirähjäämisenä kun tilanteet toistuvat usein. Pienistä pettymyksistä voi siis kasvaa isoja ongelmia.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista