Remmirähjä hallintaan – kun koiraa pelottaa

remmirähjä

Remmirähjä on yleinen haaste koiranomistajille ja siihen voi vaikuttaa moni tekijä. Kun koira haukkuu toisille koirille ulkona, kyse voi olla hyvin monesta tekijästä. Tyypillinen tekijä räyhäämisen taustalla on epävarmuus tai pelko. Mikäli koira haukkuu ja murisee vastaantulijoille karvat pystyssä, kannattaa alkaa epäillä, voiko tilanteessa olla jotain koiraa pelottavaa. Rähjääminen voi liittyä koiran ikävaiheeseen tai moneen muuhunkin seikkaan, ja aina kannattaa olla utelias, vaikka ensimmäinen ajatus hihnakäytöksen parantamiseen saattaisi olla ongelman peittäminen.

Remmirähjä on vain yleisnimitys erilaisille oireille

Aiemmin koira sai remmirähjän leiman ja sitten saatettiin vielä todeta, että vika on omistajassa. Itse en ajattele ollenkaan näin. Remmirähjääminen kuuluu luonnollisena osana lähes jokaisen koiranomistajan elämää, vähintään ohimenevänä vaiheena. Omistajan ei ole tarvinnut pilata yhtään mitään jos koira alkaa jonakin päivänä räyhätä ja reagoida – esimerkiksi murrosiän myllerrykset aiheuttavat räyhäämistä ilman mitään toimenpiteitä.

Remmirähjä on siis vain yleisnimitys nipulle erilaisia oireita, joilla voi olla monimuotoisia syitä. Syyt ovat niitä asioita, joista räyhäämisen kohdalla kannattaa olla kiinnostunut. Syyn päätteleminen oireen taustalta ei kuitenkaan aina ole helppoa edes koiran läheiselle ihmiselle tai ammattilaiselle – koirilla on hyvin yksilölliset tavat ilmentää esimerkiksi pelkoa tai turhautumista.

Remmirähjä kontrolliin – mistä koiran pelon voi tunnistaa?

Olen vuosien varrella toistuvasti yllättynyt siitä, miten herkkiä eläimiä koirat ovat. Pelko on aika iso sana, ja ymmärrän täysin että omaa koiraa ei tee mieli leimata pelokkaaksi sen enempää kuin remmiräyhäksikään. Leimaamisesta ei ole juurikaan hyötyä, mutta koiran tunteiden hyväksymisestä on usein ratkaiseva hyöty – kun voi hyväksyä, että koiraa jännittää ja pelottaa jotkut arkipäiväiset tilanteet, on ratkaisu usein löydettävissä melko vaivattomasti.

Kohtaamistilanteissa koira ei välttämättä ilmennä tunnetta ns. alkuperäisenä tai ymmärrettävänä. Harva koira pyrkii kohtaamistilanteesta pois häntä koipien välissä – tai onhan näitä, mutta nämä koirat eivät useinkaan ole räyhääviä tapauksia. Moni koira ilmentää pelkoa hyökkäämällä, mikä tekee tilanteesta ihmiselle vaikeasti tulkittavan. Usein kohtaamistilanteiden tunnetilaa pysty parhaiten arvioimaan sillä, mitä tilanteen jälkeen tapahtuu eikä niinkään sen aikana.

Tyypillisiä merkkejä siitä, että räyhäämisen taustalla on pelko:

  • karvat pystyssä
  • haukku on matalaa ja tiheää
  • koiralla kestää palautua tilanteesta
  • koira tuijottaa ja jäykistyy tilanteessa


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet puolentoista tunnin mittaisen luennon, jossa käyn läpi ohitusharjoituksia ja tukitreenejä pelokkaalle koiralle. Käyn esimerkeissä läpi, miten voi toimia itse ohitustilanteen aikana ja toisaalta mitä kaikkea voi harjoitella kotona tai tuttujen koirien kanssa. Luennolla käydään läpi, miten voit tulkita koirasi käyttäytymistä ohitustilanteessa ja millaisia harjoituksia ja minkälaista palkitsemista koirallesi kannattaa testata.

VIP-jäsenenä näet vuoden ajan myös kaikki tulevat ja aiemmin pidetyt luennot, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puolen tunnin puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Maanantailuento: remmirähjä hallintaan kun koira turhautuu

Tyytyväinen lenkkikaveri – hihnakävely vuoropuheluksi

Mitä mielessä?