Koira rähjää ihmisille, vastaantuleville koirille ja kaikelle mikä liikkuu – yleisnimitys tälle häpeää tuottavalle toiminnalle on remmirähjä.
Mistä remmirähjä syntyy?
Remmirähjän syntymiseen vaikuttavat monet syyt, kuten:
- Puutteellinen sosiaalistaminen pikkupentuaikana, kolmen ja kahdentoista ikäviikon välillä
- Ikävät kokemukset tai ylialtistus sosiaalistamiskaudella
- Murrosiän toinen pelkokausi ja koiran muut ikä- ja kehitysvaiheet
- Ikävät kokemukset kohtaamistilanteissa, kuten tappelut tai pelkotilanteet
- Turhautuminen kohtaamistilanteissa, suuret pettymykset
- Stressi eli taustakuormitus korostaa remmirähjää
Edellä mainittujen lisäksi koiran perimä vaikuttaa siihen, kuinka varauksellisesti se asioihin suhtautuu. Lisäksi koiran käyttäytymiseen vaikuttavat kipu, epämukavuus, sosiaalinen ympäristö ja fyysinen ympäristö sekä koiran mieliala.
Edellä lueteltujen perusteella voi todeta, että kyse on oikeastaan laajasta ongelmien kirjosta, eikä niinkään yhdestä ongelmasta, josta monien toiveiden mukaan pitäisi päästä eroon.
Onko remmirähjä ”ongelmakoira”?
Lähes kaikki remmirähjät ovat aivan tavallisia koiria, eikä niillä ole välttämättä haasteita missään muussa tilanteessa kuin toisten koirien kohtaamisessa. Remmirähjiä ei siis pidä leimata kurittomiksi ongelmakoiriksi, vaan kannattaa yrittää ymmärtää, että koiria on erilaisia – osalle kohtaamistilanteet ovat ”luonnostaan” helppoja ja osalle vaikeita.
Omistajia usein syyllistetään remmirähjien käyttäytymisestä. On hyvä muistaa, että omistaja ei yleensä ole ainakaan oman kokemukseni mukaan omalla toiminnallaan aktiivisesti aiheuttanut remmirähjäämistä, vaan se on syntynyt itsestään tai omistajan toiminnasta huolimatta. Toki kovat koulutusmenetelmät ja puutteellinen sosiaalistaminen altistaa ongelmille, mutta itselläni on kokemus siitä, että remmirähjä on myös ns. hyvin koulutettujen koirien ongelma.
On hyvä myös muistaa se, että meillä on ollut vasta viimeisen muutaman vuoden ajan saatavilla koira-aiheista tietoa omalla kielellämme. Edelleen neuvot, joita remmirähjään annetaan, saattavat olla täysin päinvastaisia keskenään, joten ei se omistajan rooli mikään helppo ole. Neuvoja saa kyllä, mutta mihin ne perustuvat ja mitä niillä saavuttaa voi jäädä mysteeriksi.
Miten voit tunnistaa syyn remmirähjän taustalla?
Itse olen viime vuosien aikana halunnut yhä enemmän keskittyä syihin oireiden taustalla. Remmirähjä on hyvä esimerkki sellaisesta monipuolisesta ongelmasta, joka voi olla oire erilaisista ongelmista.
Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että remmirähjän syyt ovat tunnepuolella. Suuret tunteet aiheuttavat suuria reaktioita, ja suuria tunteita ei voi hallita tekniikalla. Tämä on selitys sille, miksi räyhäämistä voi niin harvoin ratkaista esimerkiksi seurauttamalla koiraa toisen ohi.
Koira itse tietää räyhäämisen taustalla olevat syyt parhaiten ja toiseksi parhaiten niistä on perillä omistaja. Kouluttajana minä en osaa sanoa, mitkä asiat kullakin koiralla vaikuttavat räyhäämisen syihin; voin esittää arvauksia, mutta en voi varmasti tietää.
Syiden selvittäminen alkaa uteliaisuudesta. Mieti mitä koirasi mahdollisesti kyseisessä tilanteessa kokee ja tuntee ja lähde siitä liikkeelle.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
Liittymällä VIP-jäseneksi pääset kuuntelemaan kolmen vartin podcastin, jossa käyn läpi remmirähjäämistä ja siihen liittyviä kysymyksiä. Saat selville miten voit testata, mikä omalla koirallasi voi olla syy räyhäämisen taustalla.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki luennot, kuulet kaikki aiemmin julkaistut ja tulevat podcastit ja treenivideot vuoden ajan! Saat lisäksi ilmaisen puhelinneuvonnan sekä pääset suljettuun fb-ryhmään keskustelemaan ja kyselemään lisää!