Iso koira lenkillä – tavalliset valjaat, vedonestovaljaat vai kuonopanta avuksi?

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vedonestovaljaat, kuonopanta vai tavallinen kaulapanta? Ketjupanta vai kenties vetovaljaat? Varusteissa on valinnanvaraa ja varusteilla voi luoda turvallisuutta. Varuste ei kuitenkaan saa aiheuttaa koiralle epämukavuutta, vaan se pitää valita sekä oman että koiran mukavuuden perusteella. Varuste tai väline ei yksin opeta koiralle mitään, vaan valmentamista tarvitaan aina!

Iso koira narun päässä voi aiheuttaa vaaratilanteita itselleen, ympäristölle ja taluttajalle. Turvallisuus on aina taluttajan vastuulla ja fysiikan lakeja, eli esimerkiksi sitä, että suurempi massa vaikuttaa pienempään enemmän kuin toisinpäin, kannattaa kunnioittaa. Jos yhdellä ihmisellä on narussa on vaikkapa kolme suurta koiraa, voi olla jo perusfysiikan mukaan mahdotonta hallita koirien toimintaa ääritilanteessa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Oma mielipiteeni on se, että turvallisuus lenkillä menee muiden arvojen yli. Taluttaja vastaa omasta, koiransa ja ympäristönsä turvallisuudesta ja tähän vaikuttaa oma toiminta, koiran osaaminen ja hallittavuus sekä varusteet. Ajattelen niin, että oikeilla varusteilla on suuri merkitys taluttajan kokemaan hallinnan tunteeseen, mikä vaikuttaa suoraan turvallisuuteen. Varuste ei yksin kuitenkaan millään tavalla korjaa koiraa, vaan sen lisäksi tulee koiraa aina valmistella ja valmentaa lenkillä vastaantuleviin tilanteisiin etukäteen.

Iso koira on liikkeissään nopea ja vahva. Kannattaa pohtia, kuinka usein vaaratilanteita tulee ja mistä ne aiheutuvat – tuottaako riista päänvaivaa vai kenties läheltä ajavat autot vai onko suurin haaste lenkillä vastaantulevat koirat? Kunkin asuinpaikka ja lenkkimaastot vaikuttavat siihen, mitä kannattaa tehdä ja millaisia varusteita kannattaa valita. Myös koiran piirteet vaikuttavat varusteiden valintaan; osa koirista pujottautuu näppärästi valjaista ja pannasta irti ja toisia koiria taas kaulapanta provosoi kiskomaan jatkuvasti.

Turvallisuus ison koiran kanssa lenkillä syntyy näistä tekijöistä:

  1. Varusteet – vahvat, laadukkaat varusteet, jotka istuvat koiralle hyvin. Vältä venyneitä kaulapantoja, älä luota muoviklipsilukkoon kaulapannassa, tarkista hihnojen lukot säännöllisesti, vaihda kuluneet ja väsyneet hihnat uusiin. Varmista, että varuste on sopiva sekä koirallesi että sinulle – valitse hihna, jossa on pitoa ja mukavuutta.
  2. Koiran tunteminen – tunne oman koiran piirteet ja tiedosta vaaratilanteet. On ihan normaalia, että koira reagoi lenkillä monenlaisiin asioihin; koiraa voi ajan kanssa valmentaa ja valmistella yhä haastavampiin tilanteisiin.
  3. Ennakoi ja harjoittele hallintaa – ennakointi auttaa valmistautumaan tilanteisiin paremmin ja silloin on helpompi pysyä itse tilanteen päällä. Hallinta lenkillä syntyy varusteiden ja koulutuksen yhteisvaikutuksesta ja se on ison koiran kanssa tärkeää. Kun taluttajalla on tunne siitä, että koria pysyy hallinnassa, on sen kanssa huomattavasti mukavampi lenkkeillä!

Opeta tärkeitä tukitaitoja

Lenkin aikana voi harjoitella vain vähän ja tähän liittyy ristiriitaa; helposti sitä ajattelisi, että koko lenkki pitää väkisin pusertaa johonkin muottiin. Pakkotreenaaminen ei kuitenkaan kannata, koska koira on vastaanottavainen vain lyhyitä pätkiä lenkillä, jos lainkaan. Pääosa lenkkiä varten tapahtuvasta harjoittelusta pitäisi tehdä muualla kuin lenkillä, vaikka se kuulostaa oudolta. Tällaisia lenkin ulkopuolella harjoiteltavia asioita voi kutsua tukitaidoiksi.

Kun koira vetää lenkillä ja taluttaja pysähtyy siitä ärtyneenä, ollaan reaktiivisessa kierteessä. Taluttajan huomio keskittyy koiraan aina silloin, kun se toimii ei-toivotulla tavalla. Tämä käytäntö on omiaan leipäännyttämään koiraa koko lenkkeilyyn ja toisaalta rapauttamaan sekä koiran motivaatiota että kontaktia taluttajaan. Reaktiivisesta kierteestä pitäisi päästä ennakoivaan, positiiviseen kierteeseen, jolloin lenkki ei olisi töksähtelevää turhautumista vaan sujuvaa yhteistoimintaa.

Iso koira voi tempoillessaan vetää taluttajan kumoon, ja tästä syystä isolle koiralle sopivat hieman erilaiset lenkkeilyn tukitaidot kuin pienemmälle kollegalle. ison koiran kanssa korostuu hallinta ja turvallisuus ja voi olla hyödyllistä esimerkiksi opettaa koira istumaan aina kun sitä pidetään pannasta tai valjaista kiinni. Harjoittelua ei kannata aloittaa lenkillä, jossa kiinnipitäminen saattaa provosoida koiran kiihtymään voimakkaasti – tästä itse asiassa tunnistaa tärkeimmät harjoiteltavat taidot: harjoittele asioita, jotka saavat koirasi kiihtymään ja anna niille uusi merkitys.

Jaksota lenkkiä ja anna koiran tehdä omia juttujaan

Jokainen pystyy suunnittelemaan lenkit niin, että ne ovat koiralle helppoja tai vaikeita. Jokaisella on ainakin hieman valinnanvaraa paikkojen suhteen. Kannattaako tietoisesti lyödä päätä seinään menemällä vaikeimpaan mahdolliseen paikkaan joka päivä? Vai onko mahdollista mennä väljemmille vesille ja nauttia liikkumisesta? Jokaisella lenkillä voi jaksottaa liikkumista niin, että on paikkoja, joissa mennään enemmän hallinnassa ja toisaalta on paikkoja, joissa koiralla on vapautta tehdä omia juttujaan.

Vapauden lisääminen hihnassa onnistuu helposti pidemmän hihnan avulla. Kannattaa antaa ison koiran liikkua vapaammin aina kun se on mahdollista; monesti iso koira joutuu hihnalenkillä pinnistellä, kun se mukautuu ihmisen kävelytahtiin. Monia isoja koiria rentouttaa lenkillä lyhyetkin juoksupätkät, joissa ne saavat liikkua vapaammin.

Iso koira voi vetää monesta eri syystä, kuten:

  • ihmisen kävelytahti on sille luontaisesti liian hidas
  • panta tai valjaat provosoivat koiraa vetämään (vetämisessä on aina kaksi osapuolta)
  • se ei osaa muulla tavalla pyytää päästä kiinnostaviin kohteisiin tai se luulee, että vetäminen on ainut tapa toimia näissä tilanteissa

Joskus omaa ärsytystä voi helpottaa sillä, että konkreettisesti pysähtyy lenkillä. Ei koiran vetämiseen reagoimalla vaan johonkin kiinnostavaan paikkaan tutkailemaan mitä koira keksii tehdä. Oja, järvi, lätäkkö tai vastaava paikka toimii usein hyvin. Tauko, pysähtyminen ja käyttäytymisen monimuotoisuuden lisääminen lenkille ovat loistavia tapoja liennyttää koiran kiihtymystä, turhautumista ja niistä aiheutuvaa sinkoilua.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity VIP-jäseneksi, niin näet hieman yli vartin videon, jossa käyn läpi varusteiden valintaa isolle koiralle lenkkeilyn turvallisuutta ajatellen. Lisäksi näytän kaksi oleellista tukitaitoa, joista on ison koiran kanssa paljon hyötyä; kiinnipitämisen harjoittelun ja hajujen hyödyntämisen palkkioina.

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?