Koira ei liiku lenkillä

Joitakin koiria ei tunnu kiinnostavan lenkkeily samalla tavalla kuin toisia. Koira ei ehkä halua lähteä ollenkaan ulos tai se voi jumiutua johonkin tiettyyn tilanteeseen tai kohtaan lenkin varrella ja kieltäytyä jatkamasta matkaa. On aina hälyttävää, jos koira ei halua ollenkaan lenkille, mutta ajoittaiset kieltäytymiset voivat johtua ohimenevistä tekijöistä.

Lenkkeilystä kieltäytyminen voi olla haaste sekä koiran terveydelle että omistajan aktiivisuustoiveiden saavuttamiselle. Onneksi on olemassa keinoja motivoida koiraa liikkumaan enemmän ja muuttaa asetelmaa niin, että yhteinen ulkoilu tuottaisi iloa sekä koiralle että lenkittäjälle!

Miksi koira ei liiku lenkillä?

Koiran liikkumattomuudelle on aina jokin syy. Tätä syytä kannattaa yrittää selvittää heti, kun ongelmaa lähdetään ratkomaan.

Tyypillisiä syitä koiran liikkumattomuudelle ovat:

  • Pelko. Koira pelkää lähteä kodin ulkopuolelle. Tyypillistä varsinkin rescue-koirilla. Tämän pitäisi olla ohimenevä vaihe.
  • Jännitys. Koiraa jännittää jokin lenkillä. Koira saattaa pelätä esim. muita koiria, liikennettä tai pimeää.
  • Säikähdys. Koira on säikähtänyt jotakin ääntä lenkillä ja se ahdistaa koiraa.
  • Kipu. Koiralla on jokin kipu tai terveydellinen seikka, joka aiheuttaa epämukavuutta liikkumiseen tai kivun pelkoa.
  • Lamaantuminen. Koira pysähtyy lenkillä jonkun jännittävän asian takia, koska sen uhkatilannestrategia on jäätyminen.

Pelokkaan koiran ulkoilutus -verkkokurssin avulla saat selvää niistä syistä, joiden takia sinun koirasi ei suostu liikkua lenkillä ja sitten parhaat ohjeet tilanteen ratkaisemiseen koiraystävällisin menetelmin.

Miten koiran saa innostumaan lenkkeilystä?

Tässä muutamia vinkkejä aktiivisempaan ulkoiluun:

  • Vaihda reittiä ja maisemaa: Koira saattaa kyllästyä samaan reittiin tai ympäristöön lenkkeilyn aikana. Vaihtelemalla lenkkipolkuja ja löytämällä uusia mielenkiintoisia paikkoja voit piristää koiran lenkkikokemusta ja saada sen innostumaan ulkoilusta.
  • Käytä palkkioita ja kannustimia: Palkitse koira herkuilla tai leluilla, kun se liikkuu aktiivisesti lenkillä. Positiivinen vahvistaminen motivoi koiraa jatkamaan toivottua käytöstä. Jos ruoka tai leikkiminen ei kiinnosta koiraasi ulkona, opi uusia tapoja palkata koiraasi Koiran palkitseminen -verkkokurssilta.
  • Harjoittele kävelyä uusissa ympäristöissä: Koirat saattavat olla varovaisia tai epävarmoja uusissa ympäristöissä. Kävelytä koiraa erilaisissa ympäristöissä, kuten metsässä, rannalla tai kaupungin keskustassa, jotta se tottuu erilaisiin ärsykkeisiin ja aktiviteetteihin.
  • Kokeile erilaisia aktiviteetteja: Lenkkeilyn lisäksi kokeile muita aktiviteetteja, kuten frisbeen heittämistä, pallon noutamista tai kivoja harjoituksia, jotka voivat innostaa koiraa liikkumaan enemmän ja pitämään hauskaa ulkoillessaan.
  • Huolehdi koiran terveydestä: Varmista, että koirallasi ei ole terveysongelmia, jotka saattavat estää sen liikkumista mukavasti lenkillä. Säännölliset terveystarkastukset ja oikeanlainen ruokavalio voivat auttaa koiraa pysymään aktiivisena ja terveenä.
  • Lisää koiran turvallisuudentunnetta: Mikäli koiraa pelottaa, sitä ei voi pakottaa lenkille. Koira ei reipastu sillä, että sitä raahataan puoliväkisin ulos, vaan koiran tulee kokea olevansa oikeasti turvassa. Turvaa voi opettaa olemalla itse koiran tukena ja lisäämällä koiran mahdollisuuksia vaikuttaa lenkin kulkuun.

Kun koira ei liiku lenkillä, kyse ei ole protestoinnista

Tyypillinen “selitys” koiran liikkumattomuudelle on se, että koira yrittää protestoida tai olla tahallaan hankala taluttajaa kohtaan. Tällä selityksellä on perusteltu väkivaltaisia koulutuskeinoja, mutta se ole totta saati muutenkaan nykypäivää.

Koiran käyttäytymistä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Oleellisempaa on pyrkiä selvittämään syyt käytöksen taustalla ja auttamaan koiraa. Kun koira ei liiku lenkillä, ratkaisu ei koskaan ole pakottaa koiraa liikkeelle. On tärkeää olla koiran kanssa samalla puolella, eikä taistella omaa koiraa vastaan. Koiran käyttäytyminen joskus turhauttaa ja harmittaa, mutta ihminen on ns järkevä osapuoli, jolla on mahdollisuus ja velvollisuus käyttää harkintaa.

Kokonaisvaltaisesti ongelmaa ratkomaan

Koiran liikkeelle saaminen lenkillä voi vaatia hieman vaivannäköä ja kokeilua erilaisten motivointikeinojen kanssa. Vaihtelevat lenkkireitit, palkitseminen, erilaiset aktiviteetit, turvan kasvattaminen ja terveydenhuolto ovat avainasemassa koiran aktiivisuuden ylläpitämisessä. Muista olla kärsivällinen ja kuunnella koirasi tarpeita lenkkeilyn aikana.

Huomautus: Jos koira näyttää jatkuvaa vastenmielisyyttä liikkumiseen tai sillä on terveysongelmia, on suositeltavaa konsultoida eläinlääkäriä varmistaaksesi, ettei taustalla ole vakavampia kysymyksiä. Lisäksi, koulutusmenetelmiä valitessa on tärkeää käyttää aina positiivisia ja lempeitä menetelmiä koiran hyvinvoinnin takaamiseksi.

Verkkokurssi lenkkeilystä kieltäytyjille

Yli 15 vuotta hihnakäytöshaasteita ratkonut eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola on koonnut täsmällisen Pelokkaan koiran ulkoilutus -verkkokurssin. Saat parhaat vinkit siihen, miten pelokasta koiraa on järkevä kannustaa lenkkeilyyn.

Meidän terrierimme suostui kävellä aina vain postilaatikolle asti. Loput lenkistä piti kantaa sylissä, jossei halunnut vetää pientä kivirekeä perässään. Välillä ei saatu sisällä edes valjaita päälle.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Kokemusta vuodesta 2010 lähtien
🐾 Kouluttaa myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista