Koiran kaulapanta – valitse oikein!

Koiran kaulapanta on tärkeä väline, joka pitää sovittaa ja valita huolella. Kaulapantoja on monenlaisia, ja jokaisen kannattaa valita itselleen ja koiralle sopiva panta.

Kaulapannan turvallisuus

Turvallisuus on tärkein asia koiran kaulapannan valinnassa. Kaulapanta on usein se osa, joka lenkillä pettää kriittisessä tilanteessa joko niin, että lukko pettää tai niin, että koira saa pään pujotettua kaulapannasta läpi. Kaulapannan turvallisuuteen vaikuttavat nämä seikat:

  • Kaulapannan materiaalit – varmista myyjältä, että kaulapannan materiaalit sopivat kyseisenkokoiselle koiralle
  • Kaulapannan leveys – mitä leveämpi panta, sitä parempi. Huomaa, että monissa pehmustetuissa ja “leveissä” pannoissa kulkee sisällä ohut nauha, eli kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
  • Kaulapannan mekanismi – mikäli koiran pää on kapea, voi olla parasta käyttää puolikiristävää pantaa, jotta koira ei saa päätä pujotettua pannasta läpi. Solkipanta sopii koirille, joiden kaula on kapeampi kuin pää.
  • Kaulapannan käyttötarkoitus – kaulapantoja voi olla erilaisia eri käyttötarkoituksiin, valitse oikea panta oikeaan tilanteeseen.
  • Kaulapannan kiristysominaisuus on oleellinen ainoastaan turvallisuuden takia, eli se estää koiraa pujottamaan pään pois pannasta. Kiristyvä panta ei opeta koiralle yhtään mitään lenkillä, eli se ei ole koulutusväline.

Koiran kaulapanta vai valjaat lenkille?

Lähtökohtaisesti suosittelen kaikille koirille hyvin sovitettuja valjaita lenkille. Valjaat on suunniteltu niin, että niissä paine ei kohdistu koiran niskaan ja kaulaan ja tämä on turvallisuuden kannalta hyvä asia. Joskus kuitenkin koira inhoaa valjaita tai koiraa on mahdoton turvallisesti ulkoiluttaa valjaissa, ja silloin kaulapanta on vaihtoehto. Usein koiralla kannattaakin käyttää samaan aikaan sekä kaulapantaa että valjaita, jolloin voi vaihdella hihnan kiinnitystä tarpeen ja tilanteen mukaan.

Kaulapanta ei opeta koiraa olemaan vetämättä

Sitkeänä elävä myytti on, että koira jotenkin kaulapannan kanssa oppisi kulkemaan vetämättä hihnassa. Tämä ei pidä paikkaansa. Kaulapanta vaikuttaa koiran asentoon ja se voi jopa kipeyttää koiran jatkuvassa käytössä. Koiranpennun kanssa ei ole lainkaan perusteltua käyttää kaulapantaa hallinnan välineenä hihnakäytöstä opetellessa. Kaulapanta ei opeta koiralle itsessään mitään, vaan pannan tarkoitus on lisätä turvallisuutta lenkillä.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista