Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiranpennun ulkoilutus

Vaali koiranpennun omaehtoisuutta

Koiranpennun ulkoilutus on yksinkertaista – pikkupennun ulkoilun tulisi perustua omaehtoiseen leikkiin ja liikkumiseen. Hihnalenkeistä ei kannata pennun kanssa stressata; hihnassa kulkeminen on monesti turhauttavaa, eikä pentu kestä hihnalenkkeilyä fyysisesti eikä psyykkisesti ilman valmistelua. Pentu on hyvä pitää hihnassa turvallisuuden takia, mutta ei kannata odottaa, että pentu ymmärtäisi hihnan merkitystä luonnostaan tai osaisi sovittaa omia tarpeitaan ihmisen tarpeisiin. 

Parasta liikuntaa pennulle on omaehtoinen, erilaisilla ja vaihtelevilla alustoilla kulkeminen omaan tahtiin ja omistajan kanssa leikkiminen sekä uusiin ympäristöihin totuttelu. Kävelyt kannattaa pitää hyvin lyhyinä, jotta pentu ei turhaudu tai väsy liikaa, 10–20 minuuttia on monelle pennulle jo pitkä aika, mutta tässäkin on yksilöeroja. 

Tunnista koiranpennun väsymys

Mikäli pentu turhautuu lenkillä tai menee ylikiihtyneeseen tilaan, on se yleensä merkki siitä, että lenkki on ollut liian pitkä tai liian kuormittava. Lenkillä pentua kuormittavat muutkin asiat kuin fyysinen rasitus tai matkan pituus. Pentu aistii maailmaa eri tavoin kuin me ihmiset ja sille jo hyvin pienikin lenkki on ärsyketulva – oma pihakin voi olla kuin huvipuisto. Tästä syystä pennulle kannattaa antaa aikaa tutustua rauhassa ympäristöön ja uusissa paikoissa omistajan kannattaa toimia turva-ankkurina pennulle – eli tarvittaessa antaa tukea ja ottaa vaikkapa syliin jos pentu niin haluaa. 

Kannattaako pentua viedä leikkitreffeille?

Pentujen leikkitapaamiset ja leikkitreffit ovat hyvä paikka tutustua muihin pentuihin, mutta leikittämisessä kannattaa pitää maltti mukana. Pennulle tulisi valita sekä kooltaan että luonteeltaan sopivat leikkikaverit, jotta leikkihetki olisi kehittävä. Väärässä seurassa liian pitkään jatkuva leikki saattaa olla liian kuormittavaa, ja sosiaalistamisen kannalta voi keskittyä enemmänkin siihen, että pentu näkee ja kohtaa muita lyhyesti. Jo minuutin tai parin leikkihetki on riittävä; leikkitapaamisissa tämä kannattaa huomioida ja ottaa pentu rauhoittumaan kun se vielä leikkii hyvin ja kun leikki on vastavuoroista. Silloin, kun leikkikaverit ovat sopivia, leikki on rauhallista ja pysähtelevää eikä kukaan jää alakynteen. 

En suosittele pennuille sellaisia leikkitreffejä, joissa pennut jätetään keskenään aitaukseen ja ihmiset poistuvat aidan toiselle puolelle. Mielestäni tämä käytäntö ei palvele pentujen sosiaalistumista, kun pentu joutuu kohtaamaan toiset ilman omistajan turvaa ja toisaalta raisummat pennut pääsevät löylyttämään harkitsevaisempia pentuja. Pentujen sulkeminen samaan tilaan keskenään voi johtaa stressireaktioihin, mikä ei koskaan ole toivottava tilanne koiranpennun kannalta. 

Koiranpennun ulkoilutus ja hihnakäytös

Koira ei osaa synnynnäisesti kulkea hihnassa. Kun katsoo vapaana liikkuvaa koiraa, ymmärtää, ettei ihmisen mielikuva lenkkeilystä ole koiralle luonnollinen tapa liikkua. Vapaana ollessaan koira liikkuu vaihtelevalla nopeudella ja poukkoilee eri hajujen ja muiden kiinnostavien asioiden ja houkutusten perässä. Ihmisen käsitys lenkkeilystä on toisenlainen; ihminen liikkuu pitkiä matkoja tasaisella, melko hitaalla nopeudella.

Hihnassa kulkeminen on taito siinä missä muutkin, ja sen harjoittelu on pitkä prosessi. Koiranpennun ulkoilutus on paljon muutakin kuin harjoittelua. Pitkän siitä tekee se, että koiraa on yleensä pennusta asti kuljetettava hihnassa, vaikkei se vielä sitä osaa. Pääasiallinen tavoite pikkupennulle on, että hihnaan alkaisi liittyä enemmän positiivisia kuin negatiivisia mielikuvia. Valitettavasti hihna on koirille usein estämisen väline, mikä lisää koiran turhautumista sitä kohtaan. Pahimmillaan taluttaja hihnoineen on koiralle tolppa joka ei koskaan salli tai varsinkaan tee mitään kivaa.

Kannattaa hyväksyä se, että vain osa lenkistä voi olla harjoittelua ja osan lenkistä pentu yleensä vetää. Vetäminen on vain tapa liikkua, eikä siitä kannata tehdä suurta ongelmaa. Se vähenee, kun harjoituksia päästään tekemään sopivasti ja motivaatio on kunnossa. Tärkeää on löytää pennulle mukavat ja sovitetut varusteet, joissa sen on miellyttävää olla ja liikkua. Vaikka talutin lyhyeksi kerittynä kulkeminen voi turvallisuuden vuoksi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, kannattaa ennemmin satsata laadukkaaseen, muutaman metrin mittaiseen hihnaan ja opetella käyttämään sitä pituutta tilanteen mukaan säädellen. 

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista