Koiran valjaat vai kaulapanta? Turvallisuus ratkaisee

Koiran valjaat on suunniteltu mukavuus edellä, ja valjaiden käyttö on suositeltavaa monessa tapauksessa. Kuitenkin valjaiden ja muiden varusteiden vaikutuksesta koiran liikkumiseen on hyvin vähän tietoa olemassa, koska aihe on haastava tutkia. Jokainen koira on erilainen yksilö, koirilla on hyvin erilaisia rakenteellisia ominaisuuksia ja lisäksi lenkkeilytavat ovat jokaisella hyvin erilaiset.

Varusteissa tärkeintä on turvallisuus ja mukavuus

Olipa kyse koiran valjaista tai kaulapannasta, varusteen valinnassa mielestäni tärkeintä on turvallisuus sekä mukavuus. Turvallisuudessa on kolme näkökulmaa: 1) koiran turvallisuus, eli vetämisen tai tempoilun aiheuttamien ikävien tuntemusten minimointi ja kestävyys eli se, että varuste kestää eikä petä; 2) taluttajan turvallisuus, eli fyysisten vammojen ehkäisy, kuten kaatumisen estäminen ja käsi/sormivahinkojen ehkäisy; 3) ympäristön turvallisuus, eli koiran ulottuvuus, hihnan mitta ja kestävyys, varusteiden vahvuus sekä liikkumisen helppous.

Jokainen käytettävä varuste on mielellään sekä turvallinen että mukava. Arviot turvallisuudesta ja varsinkin mukavuudesta perustuvat usein omistajan omaan kokemukseen, mikä tekee varusteiden valinnasta joskus haastavaa. Monia varusteita ja niiden osia testataan nykyisin turvallisuuden osalta, mikä on mielestäni hyvä asia. Mukavuus taas on koira- ja ihmiskohtainen kokemus, jota on hankala ulkopuolisen arvioida – osa vannoo nahkahihnan nimeen ja toiselle taas grip -hihna on se ainut oikea.

Koiran valjaat kannattaa sovittaa oikein

Valjaat kannattaa aina sovittaa asiantuntijan avulla. Suurin haaste on asiantuntijan löytäminen – jokainen myyjä ei ole kaikkien valjaiden ja rakenteiden asiantuntija ja sovitustilanne voi olla hankala toteuttaa kaupassa. Itse olen ostanut valjaat yleensä sovittamatta, osa on sattunut olemaan sopivia ja osa on mennyt heti vaihtoon. Arpominen loppui kun tilasin valjaat, jotka on tehty mittojen mukaan. Kaikki on nykyään mahdollista!

Valjaat tai kaulapanta ovat koiralle sama asia kuin kengät ihmiselle. Niiden tulee olla sopivat ja mukavat päällä. Minusta vedonestovaljaat, joiden teho perustuu puristamiseen tai muuhun ikävään tunteeseen, ovat sama kuin että itse käyttäisi huonoja kenkiä, jotka hiertävät. Valjaiden ja muiden varusteiden tarkoitus on tehdä koiran liikkumisesta mahdollisimman turvallista, niiden tarkoitus ei saa olla kivun tai epämukavuuden aiheuttaminen.

Valjaat, kaulapanta vai kuonopanta?

Yksi asia, joka elää sitkeänä koiramaailmassa on se, että käytetyllä varusteella olisi suora yhteys koiran oppimiseen. Usein keskiverto aikuisella koiralla kaulapanta aiheuttaa suurinta vetoa, koska siihen koira on tottunut ja sitä se on oppinut vastustelemaan parhaiten. Edelleen kuulee väitteitä siitä, että pennulla ei pitäisi käyttää valjaita, koska se oppii niissä vetämään. Pentu oppii vetämään millä tahansa varusteella, vetäminen on koiralle luontainen tapa vastata kaikkeen paineeseen. Meidän pitäisi muuttaa ajattelua vanhoista totuuksista siihen, mikä on oikeasti järkevää ja turvallista. Mielestäni pennulla valjaiden käyttämättä jättäminen on turvallisuusriski jo sinänsä. Pennun tai aikuisen koiran vastuulle ei voi laittaa vetämistä, eikä vetämiseen lääkkeenä toimi varusteen aiheuttama ikävä tunne (päin vastoin, se usein lisää vetämistä) tai jatkuva pysähtely, vaan hihnakäytös on monen tekijän summa.

Meidän tulee jatkuvasti varusteiden kanssa elää mukana koiran kehityskaarta, eli mielestäni varusteet voivat vaihdella tilannekohtaisesti. On paikkoja, joissa isoa koiraa ei voi kuljettaa turvallisesti valjaissa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi ahtaat jalkakäytävät ja rappukäytävät. Näissä paikoissa turvallisuutta voi lisätä myös varusteen avulla, mutta niin, etä varuste kuten kuonopanta opetetaan koiralle. Kuonopanta voi olla hyvä lisä, ja sen ensisijainen tehtävä on lisätä taluttajan turvallisuutta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi erilaisia varusteita, niiden opettamista koiralle ja erilaisia käyttötarkoituksia erilaisille varusteille.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?