Koiranpentu on ihana ja valloittava perheenjäsen. Pennun kotiintulo ja yhteisen elämän ensimetrit ovat tärkeitä hetkiä, ja on tärkeää oppia tuntemaan oma pentu ja sen ominaispiirteet hyvin. Koiranpennun sosiaalistaminen ja ympäristöoppi on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on tuntea pentu yksilönä ja toimia sen yksilöllisten tarpeiden mukaan – kaikkia pentuja ei todellakaan voi survoa samaan muottiin.
Vieroitus on aina kriisi
Koiranpentu on toivottu perheenjäsen, johon kohdistuu usein paljon odotuksia. On kuitenkin hyvä muistaa, että pennulle muutto uuteen kotiin ei aina ole pelkästään positiivinen asia, vaan kyseessä on pennun lyhyen elämän suurin kriisi. Vaikka pentu sopeutuu nopeasti uusiin olosuhteisiin, kannattaa alusta asti olla pennun tukena ja turvana ja olla utelias pennun tarpeita kohtaan.
Monesti ajatellaan, että koiranpentu on kuin tyhjä taulu, jonka voi maalata sellaiseksi kuin haluaa. Tämä ei täysin pidä paikkaansa; pennut ovat hyvin erilaisia jo aivan pieninä – niillä on omat erityiset luonteenpiirteet ja omat mielipiteet, joita ihmisen pitäisi kunnioittaa. Sen sijaan, että pennusta muovaillaan oman idean mukainen koira, kannattaa antaa pennun omille jutuille myös tilaa.
Koiranpentu kasvattaa kärsivällisyyttä
Milloin pentu oppii sisäsiistiksi? Miksi pentu puree? Miksi koiranpentu ei tottele? Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, ja koiranpennun kanssa on hyvä varautua myös pettymyksiin, vaikka mieli olisi rakentanut kuvaa ihanan pinkistä pentuajasta. Pettymyksiä tulee kaikille, ja niihin on hyvä oppia suhtautumaan rakentavalla tavalla. Aivan kuten ihmisissäkään, kukaan ei ole täydellinen ja parhaassakin kaverissa on puolia, joita emme aina pidä kivoina. Näin on myös koiranpennun kanssa. Koiranpennun kohdalla pettymykset kohdistuvat myös itseen, kun pohtii enkö ole osannut kasvattaa oikein tai olenko pilannut pennun omalla toiminnallani. Nämä ovat normaaleja ajatuksia varmasti kaikille.
Olisi tietenkin mahtavaa, jos koiranpennun kanssa kaikki sujuisi loistavasti. Pennun hankinta ja kasvatus ei kuitenkaan ole suoritus, vaan elämänmuutos. Elämänmuutosta ei voi eikä kannata yrittää suorittaa, vaan elämästä pennun kanssa muovautuu juuri omannäköinen ja se on juuri hyvä niin. Suorituspaineet tuottavat huonoja ratkaisuja; olen itse syyllistynyt esimerkiksi siihen, että olen vienyt koiraa vaikeisiin tilanteisiin paineiden takia, en pentua kuunnellen ja kunnioittaen.
Koiranpentu kasvattaa omistajaa ihmisenä
Kun koiranpentu tulee kotiin, alkaa erilainen vaihe elämässä. Tähän kuuluvat suuret ilot ja suuret pettymykset ja tämä on hyvää aikaa tarkastella omaa toimintaa. Kannattaa kysyä itseltään, mitkä syyt vaikuttivat koiran hankinnan taustalla, mitä odotuksia koiraan liittyy ja mihin rooliin koira perheessä tulee. Jokaisella meillä on omat syymme hankkia koiria, ja näitä syit äon hyvä joskus pohtia.
Pentu opettaa meille paljon itsestämme, kunhan olemme vastaanottavaisessa tilassa. Vastaanottavaiseen tilaan pääsee parhaiten niin, että hankkii etukäteen tietoa, mutta kun pentu tulee kotiin, unohtaa hetkeksi tiedot ja paineet ja on utelias pentua kohtaan. Millainen tyyppi juuri tämä yksilö on? Mitkä ovat sen erityiset piirteet?
Ole koirasi paras ystävä
Koiran hankkiminen on täysin vapaaehtoista. Koiranpennulla ei ole elämässä muuta tukipilaria kuin sen uusi perhe, johon se muuttaa. Mielestäni ikävimpiä tilanteita koiran kanssa ovat sellaiset tilanteet, joissa omistaja ja koira ovat jatkuvasti napit vastakkain ja taistelevat toisiaan vastaan. Meillä ihmisillä on järkeilyn lahja, voimme päättää tietoisesti, että olemme aina koiran puolella ja samassa joukkueessa.
Ongelmia tulee melkein kaikille, eivätkä ne ole osoitus omistajan huonoudesta. Ongelmat ovat selvitettävissä silloin, kun omistaja ja koira pelaavat samassa tiimissä eivätkä toisiaan vastaan. Pentuaika on parasta aikaa tulla koiran parhaaksi ystäväksi!
VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!