Miksi koira haukkuu? Hälytyshaukku

eroahdistus ilmenee haukkumisena

Koira haukkuu yöllä, se haukkuu toisille koirille ulkona, ihmisille pihalla ja telkkarin ovikellolle – kaikki haukkumien on koiralle normaalia toimintaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, kuinka voimakasta hälyttäminen on.

Kuinka monta erilaista haukkua koirallasi on?

Osa koirista on haukkuisampia kuin toiset. Haukkuminen ei kuitenkaan ole turhaa mökää tai tarpeetonta meteliä, vaan olennainen osa koiran viestintää. Koiran haukku voi pelastaa henkiä ja sitä pitäisikin ehkä enemmän arvostaa.

Pelastuskoirien ilmaisuhaukkua ehkä osataan arvostaa ja sankarikoirien omistajan herättänyttä haukkua, mutta silloin kun haukku ei ole toivottavaa tai hyödyllistä ihmisen mielestä, se leimataan helposti roskaksi. Arjessa haukku voi raastaa hermoja, kun koira yöllä hälyttää naapurin kotiintulosta. Kuitenkin kannattaa yrittää ymmärtää koiraa, sillä ei ole sanoja vaan haukku, jolla yleensä on tarkoituksensa.

Koiran on haluttu ja ehkä yhä halutaan olevan ihmisen aistien jatke, eli sen on tarkoituskin kuulla ja aistia asioita, joita emme itse pysty rajoittuneilla aisteillamme havainnoimaan. Tämä on ollut ja on yhä turvallisuusasia. Haukku on siitä kätevä viesti, että siihen ihminen yleensä herää.

Hälyttäminen on normaalia

Hälytyshaukku on yksi tyypillisimmistä haukuista. Hälytyshaukun tunnistaa siitä, että se on muutaman haukun sarja. Mitä enemmän koira on kierroksilla, sitä lyhyempi haukkujen välinen aika on ja mitä enemmän koira on vakavissaan, sitä matalampi sen ääni on. Hälytyshaukku voi olla esimerkiksi melko korkeaääninen haukkujen nauha, jossa haukut ovat yhdessä pötkössä – tällöin tilanne voi koiran mielestä olla kriisiytymässä.

Monesti hälytyshaukku on reaktio johonkin, mitä koira aistii. Hälytyshaukun tarkoitus on hälyttää, eli viestiä mahdollisesta uhasta tai epänormaalista toiminnasta. Hälyttäminen poikkeaa huomattavasti leikkihaukusta, jolla on taas aivan eri merkitys. Hälyttämisen taustalla voi olla turvallisuudentunteen puute tai se voi olla täysin normaalia koiran toimintaa.

Kannattaa pohtia enemmänkin sitä, mitä ja kenelle koira haluaa viestittää haukkuessaan kuin sitä, miten koiran suun saisi tukittua mahdollisimman tehokkaasti. Joskus tuntuu, että ihmisille tulee yllätyksenä se, että haukkuminen on luonnollista ja toisaalta myös se, että haukkuvan koiran omistaja ei ole epäonnistunut. Haukkumista voi toki hallita, mutta se ei ole mitään roskaa, joka vain hoidetaan pois päiväjärjestyksestä.

Miten haukkumista voi vähentää?

Hälytyshaukun vähentäminen ei ole yksinkertainen asia, varsinkaan jos se aiheuttaa aina kierrosten nousun ihmisissä. Haukkumisen sammuttaminen, eli täydellinen reagoimattomuus ei ole kovin kätevä meille, koska ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa tulee reagoitua. Silloin kun haukkuminen on jo ongelma, ei sammuttaminen tule kyseeseen ja sellaisissa tilanteissa, joissa sammuttaminen on toiminut, haukkuminen ei ole ongelma.

Joskus hälytyshaukun hallinnassa toimii parhaiten kuittauspolitiikka. Tällöin pitäisi kuitenkin pystyä lupaamaan, että havainto ei ole riski eikä aiheuta toimenpiteitä. Tästä hyvä esimerkki on roska-auto. On helppo luvata koiralle, että roska-auto ei koskaan tule sisään, eikä koskaan johda muihinkaan toimiin. Mikäli koiran havainnoista pääosa on sellaisia, joihin ei liity oikeaa uhkaa, voi kokeilla kuitata niitä ”roska-autoiksi” – koira huomaa toistojen kautta, että sen havaitsema uhka ei realisoidu ja se voi alkaa suhtautua siihen rennommin.

Pahimpia ovat sellaiset havainnot, jotka joskus ovat oikea uhka. Jos joku joskus tuleekin ovelle tai soittaa ovikelloa – silloin täytyy huolehtia siitä, että kaikkia seurataan tavallista tiiviimmin jokin ajanjakso. Joskus hälyttämisestä tulee elämän keskipiste ja harrastus. Tähän osasyynä voi olla ihmisen toiminta – vaikka omasta mielestä ei vahvistaisi haukkumista mitenkään vaan päin vastoin, haukku voi silti yltyä ja voimistua. Joillekin koirille sopii kuittauspolitiikan sijaan jokin toiminnallisempi ratkaisu hälytyshaukun tilalle.

Lue myös nämä artikkelit:

Miksi koira haukkuu? 

Haukkuminen on viestintää

Reaktiiviset koirat – 007 ja lupa haukkua

Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity jäseneksi niin näet videon, jossa käyn läpi mitä kaikkea voi kokeilla hälytyshaukun laimentamiseen ja miksi.
VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!Mitä mielessä?