Aggressiivinen koira? Tunnista taustatekijät

Koira murisee omistajalle? Koira näyttää hampaitaan? Koira hyökkää varoittamatta? Koira näykkii vieraita? Koira rähjää toisille koirille? Koira puolustaa luuta tai omistajaa?

Koiran aggressiivisuus pelottaa

Kun koira yllättäen ja odottamatta toimii aggressiivisesti, eli tarkoituksenaan vahingoittaa, on tilanne usein omistajalle kriisin paikka. Koiran aggressiivinen käytös pelästyttää ja joskus yksi tilanne alkaa leimata koiraa ja sen tarinaa pysyvästi. Ennen puhuttiin vihaisista koirista tai luonnevikaisista koirista, nykyään enemmän aggressiivisista koirista. Minusta olisi tärkeää erottaa koira ja sen toiminta toisistaan, koska mikään leima ei varsinaisesti auta koiraa ja omistajaa tilanteesta eteenpäin. On täysin ymmärrettävää, että koiran aggressiivinen toiminta menee tunteisiin ja se pelästyttää. On kuitenkin tärkeää pysähtyä miettimään, mitä toiminnan taustalla on.

Kaikki koirat ovat potentiaalisesti vaarallisia

Ihmisillä on valitettavasti tai onneksi (miten sen haluaa ajatella) hyvin optimistinen ajatus koirista. Eihän ihmisen paras ystävä nyt ketään tahallaan satuttaisi. Perusoletus on tavallaan se, että koira ei koskaan murise, pure tai hyökkää satutusmielessä ja jos se näin tekee, se on erilainen koira kuin muut.

Kuitenkin kaikki koirat käyttäytyvät aggressiivisesti, jos niitä riittävästi provosoi. Ihminen usein kuitenkin ottaa tosissaan vain sellaisen koiran aggressiivisuuden, jolla on oikeasti väliä – monesti esimerkiksi hyvin pienikokoisten koirien aidolle aggressiiviselle (usein pelosta johtuvalle) toiminnalle vain naureskellaan, koska se ei aiheuta ns. aitoa riskiä ihmiselle.

Aggressiivinen toiminta lähtee tunteesta

Aggressiivisen käyttäytymisen ymmärtämiseksi on hyväksyttävä että koiralla on tunteet. On toisaalta hyvin ymmärrettävää, että ihmisen ajatus koiran toiminnasta on senkaltainen, että tässä menee raja, näin ei voi toimia ja tämä ei ole hyväksyttävää. Nämä ajatukset ja varsinkin niistä seuraava toiminta, jos se on esimerkiksi koiran kurittamista, ovat siitä hankalia, että ne peittävät alleen syyn toiminnan taustalla.

Aggressiivinen käyttäytyminen ei ole koiralta useinkaan harkittuja tekoja, vaan nopeita tunnereaktioita. Olisi hyvä, jos ihmisellä olisi kyky olla vastaamatta koiran toimintaan samalla tavalla, tunteella, ja sen sijaan pohtia, mistä voi olla kyse ja mikä toimintaa aiheuttaa.

Turvallisuus on tärkeintä

Jotta koiran käyttäytymiseen voi todella kestävällä tavalla vaikuttaa, täytyy löytää syy, joka poistetaan. Jos reagoidaan reaktioon, peitetään vain oiretta ja syy jää olemaan. Tällaisessa tapauksessa koiran käyttäytyminen voi olla tikittävä mysteeri, joka jonakin päivänä räjähtää.

Olen monesti saanut kritiikkiä siitä, että koiran aggressiiviseen käyttäytymiseen voi suhtautua uteliaasti. Syyn etsiminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koiraa vain ”taputeltaisiin päähän ja kysyttäisi että haluaisitko sinä Musti nyt vaikkapa purra minua”.. Syyn selvittäminen on itse asiassa ainoa tapa saada käyttäytyminen ratkaistua.

Syytä ei ole aina helppo selvittää, joten tässä vinkit, miten toimia tilanteessa, jossa koiran aggressiivinen toiminta on yllättänyt:

  • Mikäli koira toimii aggressiivisesti täysin yllättäen tai yllättävässä tilanteessa, vie koira aina eläinlääkäriin tutkittavaksi. Monessa tapauksessa syy löytyy siitä, että koiralla on sairaus tai kiputila, joka vaikuttaa sen käyttäytymiseen.
  • Laita koira hetkeksi ”sairauslomalle” – korosta lepoa, vältä hankalia tilanteita.
  • Mikäli koira on kohdistanut aggressiivisen hyökkäyksen toiseen koiraan, erota osapuolet toisistaan kotona.
  • Huolehdi koiran perustarpeista, vaikka on ymmärrettävää, että luottamus koiraan on menetetty.
  • Yritä palata arjessa niihin asioihin, jotka toimivat hyvin ja sitä kautta palauttaa luottamusta.

Ennen kaikkea, kun koira toimii aggressiivisesti, älä lähde koston tielle. Turvallisuuden varmistaminen on kaikista tärkein asia. Turvallisuutta voi lisätä esimerkiksi porttien avulla, välttämällä riskitilanteita ja huolehtimalla perusasioista.

Löydä luottamus uudelleen

Koirien aggressiivisuutta on vaikea hyväksyä. On huomattavasti helpompaa hyväksyä, että hevonen potkii jos sitä pelotaa tai että kissa raapii ja puree kun sitä pakottaa johonkin. Koiraa saattaa koskettaa erilaiset odotukset ja ajatukset, vaikka aggressiivinen toiminta on sille esimerkiksi pelottavissa tilanteissa tyypillistä.

Oman kokemukseni mukaan on mahdollista jatkaa elämää koiran kanssa, vaikka luottamus olisi menetetty. Tässäkin auttaa syyn selvittäminen – on vaikeampi elää koiran kanssa, joka on monelta taholta leimattu mahdollisesti vihaiseksi ja luonnevikaiseksi, kuin sellaisen koiran kanssa, jolla on ollut pidemmän aikaa selkä kipeä ja kun syy on hoidettu, oire on poistunut.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi tyypillisiä syitä koiran aggressiivisen käyttäytymisen taustalla. Saat myös näkökulmaa siihen, millä tavoin turvallisuutta kannattaa ylläpitää.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?