Koira haukkuu, murisee tosissaan ja ei tottele yhtään mitään käskyjä? Koira käy läpi samanlaisia kehitysvaiheita kuin ihminen. Silti ymmärryksemme koiran vaiheita ja niistä johtuvia haasteita kohtaan saattaa olla puuttellista. Tämä näkyy jopa tilastoissa – Yhdysvalloissa hylätään eniten nuoria aikuisia koiria, jotka saattavat olla juuri tässä hankalassa ikävaiheessa.
Murrosikä on hankala omistajalle, koska pennun kanssa on ehkä päässyt juuri nauttimaan helposta elämästä ja on ehtinyt onnitella itseään pohjataitojen opettamisesta. Murrosikäisen koiran kanssa kaikki voi alkaa alusta – yhtäkkiä koira on pelokas, välinpitämätön, tottelematon, sosiaalistamaton ja muutenkin tonton.
Miten koiran murrosikä ilmenee?
Kaikille nisäkkäillä tapahtuu murrosiän aikana dramaattisia hormonaalisia muutoksia ja aivojen uudelleenjärjestelyä (Sisk & Foster, 2004, 2005). Murrosikä ei siis ihmisellä tai koiralla ole henkilökohtaista uhmaamista tai tietoista rasittavuutta vanhempaa tai omistajaa kohtaan. Pelkästään tämä tieto voisi lisätä ymmärrystä toilailevaa ja tottelematonta teinikoiraa kohtaan, edellyttäen tietenkin, että omistaja hyväksyy koiran olevan tunteva olio ylipäänsä.
Tutkijat halusivat selvittää, onko ihmisen ja koiran murrosiällä samanlaisia piirteitä ja tokihan niitä löytyi. Mitä enemmän koirat hakivat läheisyyttä ja mitä enemmän se stressasivat omistajan poissaoloa, sitä nuorempina ne tulivat murrosikään. Koirat, jotka stressasivat omistajan poissaoloa, olivat tottelemattomampia tälle henkilölle kuin muille henkilöille. Tottelevaisuutta testattiin niin, että sekä omistaja että vieras henkilö pyysi koiraa istumaan ensin viiden ja sitten kahdeksan kuukauden iässä. Kahdeksan kuukauden iässä osa koirista totteli paremmin vieraan ihmisen vihjettä kuin omistajan.
Tutkijat pohtivat, vaikuttaako koiran ja omistajan suhde koiran murrosikään, kuten ihmisillä näyttää olevan. Mitä turvattomampi suhde vanhempiin, sitä voimakkaammat oireet. (Asher et al., 2020)
Miten koiran murrosikään voi suhtautua?
Vaikka koiran käyttäytyminen muuttuu, on hyvä yrittää pitää oma pää kylmänä. Ei kannata hyökätä korjaamaan mitään sellaista, mikä on vain normaali vaihe koiran elämässä. Mikäli olet harjoitellut koiranpennun kanssa arjen taitoja palkkioiden avulla ja pentu on ennen murrosikää ollut hyvässä mallissa, ei ole syytä huoleen. Samoja hyviä käytäntöjä kannattaa jatkaa, vaikka koira taantuisi osaamisessaan ja motivaatiossaan.
Koiran murrosikä ja sen tuottamat muutokset eivät ole merkkejä omistajan huonoudesta. Vaikka jaksaminen voi olla vähissä, tämä ajanjakso menee ohi, kunhan sitä ei lähdetä ylikorjaamaan ja pilaamaan suhdetta koiraan. Murrosikä on se taitoskohta, jossa ollaan erityisen alttiita väkivaltaisille koulutusmenetelmille. Uhmalla on helppo perustella kovia otteita.
Koira kypsyy sosiaalisesti vasta ollessaan kolme-neljävuotias. Aikaväli murrosiästä aikuisuuteen sisältää paljon myllerrystä ja omistajan pinna joutuu monesti koetukselle. Nuori aikuinen koira kaipaa tuke ja ymmärrystä, ei hylkäämistä ja kovistelua.
Mitä ei ainakaan kannata tehdä murrosikäisen koiran kanssa?
- Ei kannata tehdä mitään sellaista, joka huonontaa koiran ja omistajan välistä suhdetta. Älä vie koiraa ”koirien rippileirille”, tämä vain rikkoo koiran mieltä muutenkin vaikeassa olosuhteessa. Älä usko ”kouluttajaa”, joka puhuu kolmannesta vieroituksesta – sille ei ole tieteellistä perustetta. Mitäköhän hyötyä voi koiralle olla siitä, että oma perhe hylkää sen juuri pahimpaan aikaan?
- Älä ota koiran toimintaa henkilökohtaisena loukkauksena ja älä varsinkaan ”näytä sille kaapin paikkaa” väkivaltaisesti tai pelottelemalla. Kovia otteita markkinoidaan edelleen luvattoman paljon, vaikka niillä saa suhteen ja luottamuksen rapautumaan ja koiran turvallisuudentunteen murenemaan. Omistajalla on aina vastuu koirastaan, ja sitä voi ottaa hankkimalla tietoa, varmistamalla kaikkien osapuolien turvallisuuden sekä ymmärtämällä että kyse on koirasta, ei ilkeästä ihmisestä.
- Muista hakea apua, mutta ole kriittinen – Suomessa kuka tahansa voi nimittää itseään koirankouluttajaksi ja tarjota kaikenlaisia palveluita, joiden eettisyydestä tai perusteluista ei välttämättä ole mitään näyttöä. Murrosikä on koiralla ohimenevä vaihe, mutta sen aikana tehdyt ratkaisut saattavat jättää pysyviä jälkiä. Murrosiässä koira on erityisen herkkä, joten harkitsemattomilla toimilla voi olla todella kauaskantoiset vaikutukset.
Lue myös nämä:
Kun koira puolustaa aarteitaan – näin voit ehkäistä ongelmia
Kun koira ei anna leikata kynsiä – helpot vinkit
Tuloksellinen yksinoloharjoittelu on arjen tuunaamista ja kokonaisuuden havainnointia
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet kaiken muun materiaalin ohella ”koiran teini-ikä – mitä omistajan pitäisi tietää” -luennon, joka kestää 1,5 tuntia. Lisäksi näet yksinkertaisen kontaktipelin treenivinkit!
VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!