Lenkkeilyn pitää olla hauskaa, ei väkisin vääntämistä

kun koira vetää hihnassa, syynä voi olla moni asia

Koira vetää jatkuvasti hihnassa eikä se tottele lainkaan kun ollaan ulkona. Se kiskoo ja räyhää vastaantuleville koirille ja sen kanssa on mahdotonta liikkua julkisilla paikoilla. Pentuna se oli niin kiltti, mutta nykyisin se on hihnassa oikea hirviö.

Koiraan kohdistuu valtavat odotukset

Koiraan kohdistuu usein odotuksia, joiden täyttymättä jääminen tuottaa rankkoja pettymyksiä. Koiran kanssa joutuu asuinpaikasta riippuen esiintyä julkisilla paikoilla ja koiran törttöily voi tuottaa suurta häpeää. Joskus unohtuu se tosiasia, että koira on eläin, joka voi käyttäytyä ennakoimattomasti ja tähän ennakoimattomaan toimintaan suhtaudutaan usein jyrkästi tai leimataan koko koira ongelmaksi. Se ei ole fillari tai käsilaukku, jota voi huoletta ulkoiluttaa vaan sillä on jo syntyessään erilaisia piirteitä, eivätkä kaikki koirat yllä kympin suorituksiin kovin helposti.

Koiran fyysiset piirteet ovat hyväksyttäviä rajoittavia tekijöitä; jokainen ymmärtää että chihu ei hyppää metristä estettä vaikka miten valmennettaisi. Psyykkisiä rajoitteita sen sijaan hyväksytään huomattavasti vähemmän – kaikkien koirien pitäisi olla hiljaa, rauhallisia, tottelevaisia, ystävällisiä, naru löysällä kulkevia lunkeja tyyppejä ja jos näin ei ole, vika löytyy hihnan toisesta päästä. On vaikea hyväksyä, että koiria on todella erilaisia ja erilaisuus vaikuttaa siihen, miten helposti niille voi opettaa asioita.

Jokainen koira on yksilö

Osalle koirista hihnalenkkeily on helppoa alusta asti; niillä ei ole kiire mihinkään ja niitä on helppo motivoida vaikkapa namien kanssa. Osalle taas jo hälyinen ympäristö tuottaa haasteita, puhumattakaan kaikista hajuista, ihmisistä, koirista ja pupuista – tällainen koira voi olla hankalammin koulutettava vaikka omistajalla olisi osaamista kuinka paljon. Suurista eroista huolimatta meillä tuntuu olevan samat kriteerit kaikille koirille.

Jokaisen koiran kohdalla voi hyväksyä yksilölliset piirteet ja tehdä parhaansa. Kaikki eivät pääse kaupunkikoiran tasolle 10+ vaikka tekisi vuosikausia töitä. Tämä on täysin ok, joskus se kutonenkin riittää. Kaikilla koirilla on omat vahvuudet ja heikkoudet, ja ne voi aivan hyvin hyväksyä. En tarkoita, että pitää heittää hanskat tiskiin vaan toivon ymmärrystä ja skaalaa myös arkitaitojen suhteen.

Lenkkeily on koiran omaa aikaa

Riippumatta siitä, kuinka vaikeaa tai helppoa lenkkeily on, se on silti koiran perusoikeus ja ainakin osittain koiran omaa aikaa. Koiran mahdollista hankaluutta ei pidä kostaa tekemällä lenkeistä jatkuvaa simputtamista. Kannattaa myös muistaa, että lenkkeily haastavissa olosuhteissa on myös lajimittareilla haastava suoritus – harvassa harrastuslajissa on niin paljon ennakoimattomia häiriöitä suorituksen aikana kuin lenkillä voi olla. Siitä huolimatta arki otetaan usein itsestäänselvyytenä ja syyllistämisen välineenä.

Lenkkeilyn sujuvuus on kokemus, ei mitattava fakta. Jokaisella on omat toiveet ja odotukset, joita kohti mennään. Tavoitteiden saavuttamiseen vaikuttaa ympäristö, koiran ominaisuudet ja piirteet sekä käytössä olevat tekniikat. Tekniikka pitäisi aina sorvata sopimaan juuri kyseiselle ihmiselle ja koiralle, heidän tarpeidensa mukaan, ympäristö huomioiden.

Aloita harjoittelu asenteesta

Näistä moninaisista tekijöistä johtuen lenkkeilyn sujuvoittamiseen ei ole yhtä taikatemppua vaan kokoelma erilaisia harjoituksia. Kaiken taustalla on kuitenkin maaperän hoito, eli koiran mielen muovaaminen vastaanottavaiseen tilaan. Tämä edellyttää konfliktien purkua, turhautumisen haihdutusta ja lenkkeilyn ilon löytämistä vaikka suurennuslasin avulla.

Minusta yksi tärkeimmistä asioista on löytää sellainen paikka lenkin varrelta, jossa saa vain olla eikä tarvitse jatkuvasti varoa tai vaikuttaa koiraan ja koirakin saa tehdä omia juttujaan rauhassa. Kun tällainen paikka löytyy, on lenkkiä helpompi rakentaa sen ympärille.

Lue myös nämä

Kun koira hyppii ja puree lenkillä – kyse ei ole tuhmuudesta

Tiiminä lenkillä – taistelusta vuoropuheluun 

Vapautta hihnassa – tärkeät palkkamerkit

Kahden koiran lenkitys – tärkeät tukitaidot


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet vinkkivideon, miten voit sujuvoittaa lenkkeilyä helposti! Näet myös kymmeniä hihnalenkkeilyyn liittyviä treenivideoita ja luentoja sekä pääset kuuntelemaan useita lenkkilyä helpottavia podcasteja.

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?