Tiiminä lenkillä – taistelusta vuoropuheluun

koira leikkii hihnassa

Kaikki koirat tuottavat jossain elämänsä vaiheessa käyttäytymisellään harmia omille ihmisilleen. Koirat ovat eläimiä, joiden käyttäytymistä ei voi täydellisesti ennustaa tai hallita. Siitä syystä on luonnollista, että koiran toimintaa voi olla joskus vaikea ymmärtää, selittää tai hyväksyä. Tärkein yksittäinen havainto vuosien varrella on ollut se, että on fiksumpaa pelata koiran kanssa vaikeinakin hetkinä samassa joukkueessa kuin sitä vastaan.

Pettymykset kuuluvat asiaan

Koiraa hankkiessa saattaa tulla katsoneeksi tulevaisuuteen optimistisin lasein. Koiran kasvatukseen voi liittyä suuria odotuksia ja paineitakin, ja ensimmäiset pettymykset saattavat kolauttaa hyvin raskaasti. Perinteisesti kaikki ongelmat on selitetty sillä, että vika on omistajassa, mikä ei varmasti helpota häpeää, syyllisyyttä ja pettymystä. Pettymys voi osua aika henkilökohtaisesti, kun on tehnyt valtavan työn koiran kanssa ja silti se käyttäytyy ikävästi. Omistajan toiminta ei (onneksi tai valitettavasti) ole ainoa asia, joka koiran käyttäytymiseen vaikuttaa. Pettymykset kuuluvat jokaisen koiraihmisen elämään, mutta niihin ei kannata jäädä liiaksi kiinni.

Vastustaminen on kuormittavaa

Lenkkeilyyn liittyy usein paineita ja häpeää. Voi olla vaikeaa löytää niitä positiivisia puolia, kun huomio keskittyy koiran ikäviin tapoihin. Kuitenkin koiran jatkuva vastustaminen voi olla raskasta, eikä edistystä tapahdu pakotettuna. Hampaat irvessä tyrkytetyt namit eivät paljon mieltä lämmitä, ja koko lenkkeily voi kääntyä taisteluasetelmaksi. Koiralla ei ole mahdollisuutta tehdä järkiratkaisua ja päätöstä lopettaa taluttajan vastustamista. Ihminen sen sijaan voi toimia näin. Tilanteen hyväksyminen ei tarkoita luovuttamista eikä periksiantamista, vaan se voi antaa lisää voimavaroja arkeen.

Kasvata sitä, mitä jo on

Osaako koirasi ottaa kontaktia jossain tilanteessa? Jos osaa, lähde kasvattamaan sitä! Osaako koirasi kulkea samaa nopeutta kanssasi? Jos osaa, nauti siitä! Onko koirasi palautumisaika lyhyt ohitusrähinän jälkeen? Se on jo paljon! Onko koirallasi joku tuttu, jonka se kykenee ohittamaan ilman rähinää? Se on puoli voittoa! Löytyykö koiralle sellaista ympäristöä, jossa se kulkee hillitymmin? Käytä sitä!

Kaikki asiat eläinten kanssa ovat prosesseja. Mikäli jokin asia ratkeaa helposti, seuraava ongelma löytyy yleensä lähempää kuin uskoisikaan. Koira ei ole tänään sama koira, kun se oli vuosi sitten tai viime viikolla – sen käyttäytymiseen vaikuttaa monet asiat, joita kaikkia ei ole vielä edes tutkittu tai joita meidän on vaikea huomata tai ymmärtää. Joskus kannattaa hyväksyä sekin, että aina käyttäytymiselle ei löydy järkevää selitystä vaikka kuinka penkoo. Siitä huolimatta voidaan jatkaa prosessia eteenpäin.

Vuoropuhelussa on vähintään kaksi osallistujaa

Positiivisinkaan koulutus ei aina jätä koiralle liikkumavaraa. Itse ajattelin vielä muutama vuosi sitten, että koira on lenkillä koulutettavan ja oppijan roolissa – nykyisin ajattelen, että koira on lenkillä yhtä lailla opettamassa taluttajaansa kuin päinvastoin. Koiran turhautumisen hallinnassa on erityisen tärkeää huomioida se, että koiran turhautuminen ei jäisi kytemään. Jos koira kokee jatkuvasti pettymyksiä lenkillä, se voi kuormittua turhaan ja sen kynnys reagoida tavallisiinkin tilanteisiin voi madaltua.

Meillä voi olla pitkän tähtäimen suunnitelmia ja tavoitteita, mutta myös ymmärrys siitä, että koirallakin voi olla erilaisia päivä ja vaiheita. Kaikki ei todellakaan mene suunnitelmien mukaan ja se on täysin ok. Kun koira käyttäytyy ei-toivotulla tavalla ja esimerkiksi räyhmää vastaantulijoille, voi tehdä mieli aloittaa vastaisku ja kouluttaa oikein urakalla. Väkisin ei voi kuitenkaan kouluttaa, koska oppi menee perille vain sopivassa mielentilassa ja motivaatiokin pitäisi jostain löytää. Suurissa ongelmissa kannattaa aluksi palata perusasioiden äärelle ja pohtia, mitä pientä ja asiaa edistävää voi tehdä.

Lue myös nämä hihnakäytös-aiheiset artikkelit

Lenkkeilyn pitää olla hauskaa, ei väkisin vääntämistä

Kun koira hyppii ja puree lenkillä – kyse ei ole tuhmuudesta

Koira vetää? Vika ei ole narun kummassakaan päässä


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity VIP-jäseneksi, niin näet videon, jossa käyn läpi asioita, jotka kouluttamisen ohella vaikuttavat koiran käyttäytymiseen lenkillä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ikäkausi tai kuormitustilanne.

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, näet kaikki treenivideot ja pitkät luennot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään! Lisäksi saat alennuksen kaikista verkkokursseista.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?